Småhusbranschen i kris: ”Inget ljus i tunneln”

Uppdaterad 2023-08-28 | Publicerad 2023-01-23

Försäljningarna har mer än halverats och varselhotet hänger som ett tungt moln över personalen.

Småhusbranschen går på knäna till följd av den sviktande ekonomin – och det kan bli ännu värre.

– Sista halvåret har varit nattsvart, ser vi ingen positiv utveckling till i sommar blir det ännu mörkare, säger Gustaf Edgren på Trä- och möbelföretagen.

Under de sista kvartalen av 2022 har orderingångarna på nya byggen mer än halverats hos flera av Sveriges största småhusföretag.

Ett av dem är Obos Sverige, en av Vetlanda kommuns största arbetsgivare som äger Smålandsvillan och Myresjöhus. Hos dem har det tuffa läget lett till två stora varsel under hösten.

Sammanlagt varslas nu 270 av 900 tjänster på företaget.

– Det är med sorg i hjärtat jag meddelar det här beskedet. Samtidigt är ingen av de anställda förvånade. Alla känner till läget i omvärlden. Vi har funnits i nästan 100 år. Vår personal vet hur marknaden fungerar men de tycker såklart att det är tråkigt, säger Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige.

Joakim Henriksson på Obos.

Sämsta försäljningen sedan 90-talet

Både tjänstemän och fabriksarbetare i Vrigstad och Myresjö berörs av varslet. Målet är att produktionstakten ska halveras från och med augusti i år för att anpassa tillverkningen efter försäljningen.

– Inte sedan 90-talet har vi sett en så markant försämrad försäljning som nu. Det är nödvändigt att långsamt takta ned för att kunna återhämta oss i ett längre perspektiv, vi gör allt vi kan.

Men branschen är långsam, processen från order till färdigställt hus tar upp till ett år, och än så länge är tempot högt i Obos fabriker.

– Det tar tid att ansöka om bygglov, göra klart ritningar, beställa material och att tillverka husen. Det betyder att vi ännu lever gott på den goda försäljningen från 2021 och början av 2022. Vi har fortfarande fabrikspersonal som jobbar övertid, men från och med nu saktar vi ned.

”Nattsvart”

Bakom de dystra utsikterna står samhällsproblem som inflationen, räntehöjningarna och de spirande energipriserna, förklarar Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

– Kunderna vet inte vad de får för kostnader. Ränteutvecklingen är osäker. Priset för en ny bostad är betydligt högre än för tre, fyra år sedan. Energikostnaderna är högre, bankernas vilja att låna ut tryter. Då avvaktar man hellre.

Gustaf Edgren på Trä- och möbelföretagen.

Enligt honom är framtiden för branschen på kort sikt mycket osäker – och flaggar för att läget riskerar att förvärras ytterligare.

– Sista halvåret har varit nattsvart från ett orderingångsperspektiv. Vi hoppas på en vändning i sommar. Det kan bli bättre inom kort om omvärldsläget ljusnar, men ser vi ingen positiv utveckling till dess blir det ännu mörkare. Summerat var 2022 ett dåligt men inte katastrofdåligt år. Men det är vad vi ser i framtiden.

Han fortsätter:

– Just nu finns inget ljus i tunneln i konkreta siffror. Man måste ta höjd för att produktionen kan vara nära noll om ett halvår om inget händer.

”Långsiktiga utvecklingen positiv”

Samtidigt framhåller både Gustaf Edgren och Joakim Henriksson att branschen har en bra utvecklingspotential.

De pekar bland annat på att en stor del av Sveriges kommuner har bostadsbrist och säger att efterfrågan på hus med egen täppa är stor.

Småhusbygge.

Joakim Henriksson understryker att den nya fabriken Obos planerar att bygga i Vrigstad är ett intyg på optimismen som finns på längre sikt.

Även från fackligt håll vill man lyfta potentialen och önskar att politiken visade ett större intresse för småhusindustrin.

– Den långsiktiga utvecklingen är positiv. Man skulle önska en politisk vilja att stimulera fortsatt produktion, annars riskerar man att tappa kompetens, säger Per-Olof Sjöö, ordförande på GS-facket.

Per-Olof Sjöö är ordförande för fackförbundet GS, ett LO-fack som samlar anställda inom skogsbranschen, träbranschen, och grafikbranschen.

Bland medlemmarna finns det dock en oro för ytterligare varsel inom den närmsta framtiden.

– Det är klart att man inte kan utesluta att fler tjänster försvinner. Så länge vi har osäkerhet kring räntan och hur det kommande elstödet ska utformas är det oroligt. Det är naturligtvis olyckligt.

Mikaela Somnell

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln