Över 1 000 personer får lämna H&M: ”Smärtsamt att ta dessa beslut”

Försäljningen faller kraftigt i coronavirusets spår

Publicerad 2020-05-08

Coronapandemin får H&M:s försäljning att rasa.

Aftonbladet kan nu rapportera att omkring 350 anställda och 800 konsulter får lämna klädjätten.

”Vårt förändringsarbete innebär att vi tagit en del jobbiga beslut”, skriver bolaget i en kommentar.

Stängda butiker, människor som håller sig hemma för att undvika smitta och en global ekonomi i gungning. Coronavirusets utbredning slår hårt mot den svenska klädgiganten H&M.

På torsdagen meddelade bolaget att försäljningen fallit med runt 57 procent mellan den 1 mars och 6 maj, jämfört med samma period förra året.

Nu står det klart att runt 350 anställda i Sverige får lämna företaget. I en kommentar till Aftonbladet skriver H&M att åtgärden är ett led i en omorganisation, och inte direkt kopplad till coronakrisen.

”H&M-gruppen befinner sig på en förändringsresa i och med den pågående digitaliseringen i branschen. Det är viktigt att vi har den flexibilitet som krävs i en snabbt föränderlig bransch och värld.”

”Det är så klart smärtsamt att behöva ta dessa beslut, men vi kommer att ge medarbetarna stöd till en karriär utanför H&M-gruppen.”

Svaret: Behöver ny kompetens

Personerna som får sluta arbetar med affärsutveckling och it-lösningar. Enligt uppgifter till Aftonbladet har de erbjudits kompensationspaket på upp till tolv månadslöner. Många av dem som ska lämna har arbetat länge på företaget.

– Jag tycker att det är illa att man kastar ut människor som slitit i åratal i ett läge där arbetsmarknaden är oerhört tuff, säger en uppgiftslämnare.

– Ledningen borde ha sett över leverantörsavtal och sådant i stället för att göra på det här sättet.

Aftonbladet har bett företrädare för H&M att bemöta kritiken. I en kommentar upprepar pressavdelningen att medarbetarna kommer få hjälp att gå vidare i sina karriärer:

”Vi behöver göra ett kompetensskifte där vi både kompetensutvecklar medarbetare och rekryterar kompetenser som vi idag saknar.”

”Det är naturligtvis väldigt tråkigt att behöva ta dessa beslut.”

H&Ms vd Helena Helmersson och tidigare vd Karl-Johan Persson.

Har genomfört masspermitteringar

Vid sidan av detta har ett stort antal korttidsanställda inte fått sina kontrakt förlängda till följd av coronautbrottet. Ett stort antal konsulter kommer också lämna bolaget.

H&M bekräftar att 100 medarbetare och 800 konsulter på ”huvudkontorets centrala funktioner” berörs av neddragningarna.

”Vi ser över hela vår verksamhet, även vad gäller personal och bemanning under rådande situation. På grund av coronapandemins effekter tvingas vi fatta många svåra beslut.”

Sedan tidigare är det känt att H&M permitterat 10 000-tals anställda, varav merparten finns i Sverige.

I en intervju med Dagens Industri säger vd Helena Helmersson att företaget ser över inköp, investeringar, hyror och finansiering för att tackla krisen.

– Om det drar ut längre på tiden måste vi göra mer. Vi har redan sagt att andra kvartalet blir ett förlustkvartal, i och med att 80 procent av butikerna har varit stängda. Vi har inte kunnat kompensera allt det med kostnadsneddragningar.

H&M har 179 000 anställda i 74 länder. Drygt 11 000 av dem finns i Sverige.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu