Per hårt drabbad av skenande elpris – kan inte laga tänderna

Uppdaterad 2021-10-13 | Publicerad 2021-10-12

Elpriset skenar och Pers plånbok sinar.

Som sjukpensionär har prisrallyt blivit extra kännbart.

– Jag får dra ner på allt, har knappt råd att laga mina tänder längre. Som diabetiker är det inte så bra, säger Per Kraxe, 57.

Elpriset har de senaste veckorna gång på gång nått nya toppar. Framför allt är det i landets två södra elregioner, där det finns ett underskott på el, som priset har ökat allra mest.

Per Kraxe i Nacka utanför Stockholm, som ligger i den näst mest södra elregionen, har sedan maj tydligt märkt av att priset stuckit iväg uppåt.

– Sedan i maj har månadskostnaden ökat med 170 kronor. Nu betalar jag 500 kronor i månaden. På ett år blir det mer än 1 500 kronor extra, säger Per Kraxe.

Sjukpensionär sedan 18 år

Redan innan priset började stiga levde han med små marginaler. Per är sedan 18 år tillbaka sjukpensionär, efter att ha förstört kroppen som matt-tvättare.

– Jag har opererat båda axlarna och båda händerna. Till slut gick det inte mer. Jag får ut precis 10 000 på sjukpensionen i månaden. Hälften går till hyra och resten täcker nätt och jämnt resten. Förut kunde jag lägga undan 500 i månaden, det går inte längre.

Per Kraxe, 57, har tvingats dra ner på flera utgifter på grund av elpriset.

Med saftigare och saftigare elräkning har Per fått dra ner på flera utgifter för att få månaderna att gå ihop. Just nu funderar han på att ändra sitt tv-abonnemang till det absolut billigaste.

– Och så borde jag gå till tandhygienisten två gånger per år eftersom jag har diabetes. Munnen torkar ut av medicinen och det blir mer tandsten och man kan få tandlossning. Men nu är det ett år sedan och jag har nog inte råd förrän till vårkanten.

Per har inte råd att gå till tandhygienisten längre. Genrebild.

”Kunde inte ta ett ackord längre”

Elsmockan har kommit som lök på laxen för Per, som tvingades sluta jobba 2003. Han sökte då mycket tröst i musiken, men fick sluta även med det på grund av smärtor.

– Jag använde musiken och mina instrument för tröst, men fick lägga undan gitarren när jag inte längre kunde ta ett ackord för att det gjorde för ont.

Han efterlyser en givmildare politik kring sjukpensionerna, som han tycker straffar de redan svaga hårdast. Per Kraxe har både adhd och tourettes, vilket gjorde att han fick en tuff skolgång.

– Jag hamnade i obs-klass med 20 andra bokstavsbarn. Ja, du kan ju tänka dig hur det var. Och nu blir man straffad med dålig sjukpension för att samhället inte hade koll på de här sjukdomarna och att man sedan tvingades ta dåliga jobb.

– Det handlar inte om mig utan om alla som straffas av systemet med dåliga pensioner och sjukpensioner. Alla borde få samma summa i stället, efter hur gammal man är.

Elpriset har nått nya toppar de senaste veckorna.

”Det är inte klokt”

Flera faktorer ligger bakom de skenande elpriserna. Det har blåst lite samtidigt som det regnat lite i fjällvärlden, vilket har gjort att vattenmagasin inte är helt fyllda. Samtidigt har kärnkraftsreaktorer tagits ur bruk eller rustas upp.

Experter pekar allra mest på att vi påverkas av den europeiska elmarknaden, där man just nu bränner olja, kol och framförallt gas samtidigt som utsläppsrätterna för detta blivit dyrare.

För Per Kraxe är det tydligt vem som är boven bakom de dyra elnotorna.

– Politikerna som lagt ner kärnkraften. Nu får vi starta upp oljepannor i Sverige i stället, det är ju inte klokt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln