Så kapar bedragarna ditt bank-ID

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2017-11-28

Bedragarna länsar ditt konto med ett nytt fräckt knep.
Nu varnar polisen för nya telefonbedragare som kapar ditt bank-ID.
– De ringer till målsäganden och säger "Hej, det här är banken", skriver Expressen.

Bedragarna länsar ditt konto med hjälp av ditt bankid.

Telefonbedragare härjar fritt och lurar folk på pengar. Nu har bedragarna börjat med en ny listig metod för att hacka ditt konto.

Det nya tillvägagångssättet har används i några månader och är ett effektivt sätt för tjuven att lura till sig pengarna. Precis efter löning är du ett extra hett byte. Nu varnar både polis och storbankerna för den nya metoden.

Ringer från banken

– De ringer till målsäganden och säger "Hej, det här är banken". De kan exempelvis säga att de ser att ditt kort har använts för köp i en butik i Tyskland och de frågar om det är du som gjort köpet. Det här är en fråga som riktiga banker skulle kunna ställa eftersom de är duktiga på att upptäcka misstänkta köp utomlands, säger Jan Olsson, polisens bedrägeriexpert, till Expressen.

När du sedan uppger att du inte befinner dig i utlandet vill tjuven skapa ett förtroende och berättar att du förmodligen blivit utsatt för bedrägeri. Därefter meddelar de att de kan hjälpa dig att sätta stopp på bedragaren. De ber dig logga in på ditt bankid och det är då de lurar dig på alla dina pengar.

– De säger åt dig att logga in med ditt bank-ID så att de kan spärra ditt kort. I det här läget har bedragaren redan surfat in på bank-ID på sin dator och lagt in ditt personnummer. När du ska logga in så trycker de "enter" och skickar i väg ditt personnummer till bank-ID. Så när du skrivit in personnummer och lösenord så loggar du i stället in busen, säger Jan Olsson till Expressen.

Plundrar ditt konto

Eftersom bedragaren är inloggad så får offret ett felmeddelande. De ber dig sedan att vänta då det kan röra sig om ett tekniskt fel. När du sedan loggar in igen godkänner du istället att bedragaren flyttar alla dina pengar till kontot som sedan används för att ta ut pengarna. Pengarna hamnar hos en så kallad målvakt som lånar ut sitt konto till bedragarna.

Den här typen av bedrägerier har ökat explosionsartat under hösten och enligt Jan Olsson har storbankerna rapporterat att minst fem personer om dagen utsätts för det fräcka tilltaget.

Följ ämnen i artikeln