Nu auktioneras Kennedy-klocka ut

Av: Sandra Kjellström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Christie’s
Jacqueline Kennedy Onassis Cartier Tank-klocka från 1962.

18 karat guld, värd upp emot 120 000 dollar och en påminnelse om en historisk tid.

I dag auktioneras Jackie Kennedys klocka ut.

– Det är en klocka full av känsla, kärlek och historia, säger John Reardon, internationell chef för Christie’s klockor.

Inte mindre än 250 historiska klockor auktioneras ut i dag, onsdag, när Christie’s arrangerar ”Rare Watches and American Icons” på Rockefeller Center i New York. Klockorna har alla tillhört män och kvinnor som på något sätt hjälpt till att forma 1900-talets USA.

Jacqueline Kennedy Onassis Cartier Tank-klocka presenteras sist av alla när den andra delen av auktionen startar klockan 14, amerikansk tid. Den är i 18 karat guld och beräknas säljas för mellan 60 000 till 120 000 dollar.

Ingraverad efter historisk vandring

Klockan syns på Jackies handled på många numera ikoniska bilder och beskrivs som en av de mest populära sakerna som tillhört Kennedy-presidentskapet.

Det var Jackie Kennedys svåger prins Stanislaw ”Stas” Radziwill som gav henne klockan i februari 1963. Den är ingraverad med orden ”Stas to Jackie, 23 Feb. 1963. 2.05am to 9.35am”.

Tidpunkterna står för den tid, närmare 20 timmar, som det tog prins Radziwill att vandra drygt 80 kilometer. Det var president John F Kennedy som arrangerade den här vandringen som en del av en nationell hälsosatsning. Jackie och hennes man president John F Kennedy deltog i en del av vandringen.

Jackie-överraskning på köpet

Den lyckligt lottade som lyckas buda hem klockan får också en överraskning på köpet, nämligen en tavla signerad Jackie Kennedy själv. Målningen föreställer Chuck Spalding, en gammal vän från universitetstiden på Harvard, och prins Radziwill under den långa vandringen.

Klockslagen finns också skrivna på tavlan med tillägget ”Jackie to Stas with love and admiration”.

– Jacqueline Kennedy Onassis Cartier Tank är en klocka full av känsla, kärlek och historia. Tillsammans med Jackies målning fångar de här två objekten en annan eras tidsanda. En tid då vänskap och ”kan göra”-optimismen verkade göra vad som helst möjligt, säger John Reardon, internationell chef för Christie’s klockor i ett pressmeddelande.

Förutom Kennedys klocka auktionerar Christie’s också ut eftertraktade klockor som tillhört bland annat Babe Ruth, Bob Hope och Lyndon Johnson.

Publicerad:

LÄS VIDARE