Beskedet: Elstöd till hushåll i februari

Publicerad 2022-11-30

Elstödet till hushåll betalas ut i februari – om inget oförutsett händer.

Det var beskedet från regeringen på en pressträff under onsdagsmorgonen.

– Det innebär att hushållen i god tid innan jul nu kan beräkna nivån på vilket stöd man får, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Elstödet som lovats för höga elpriser till hushåll och företag kommer att betalas ut i två steg, berättade Ebba Busch.

Först ska pengarna delas ut till hushållen, i nästa steg ska stödet delas ut till företagen.

Målsättningen är att hushållen ska få utbetalningen i februari – om inget oförutsett sker, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Pengarna betalas ut av Försäkringskassan.

– Hela regeringen jobbar hårt för att få till stöden så fort som möjligt. Det börjar gälla 1 februari 2023, det möjliggör för Försäkringskassan att betala ut stödet till elkunderna.

Ebba Busch på pressträffen

”Sker per automatik”

Anna Tenje beskrev också att planeringen redan är påbörjad, och att utbetalningen ska ske automatiskt.

– Det behövs ingen ansökan, utan sker per automatik från Försäkringskassans sida till hushållen.

Stödet baseras på historisk förbrukning och utgår med 79 öre per kilowattimme (kWh) för kunder i elområde 4 och med 50 öre per kWh i elområde 3. Det innebär att bara boende och företag i södra Sverige får ta del av stödet. Summan för elstödet blir 55 miljarder kronor, och 5 miljoner svenskar berörs.

”Beklagar”

Dock får företagen vänta.

Efter att regeringen och Svenska kraftnät presenterat den modell för stöd som man ville se i oktober så utredde Energimarknadsinspektionen det hela och kom med kompletteringar. En sådan komplettering var ett tak för storförbrukare.

Den processen gör att det i dagsläget inte går att sätta ett datum för utbetalningen till företag. Frågan bereds fortfarande, enligt Ebba Busch.

– Vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det går till.

Beklagar gör även många företag, skriver TT.

– Det här skapar stora utmaningar för företag som befinner sig i en ansträngd likviditetssituation och därför behöver pengar här och nu, säger branschorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder till nyhetsbyrån.

Ett problem med att regeringen inte gett någon tidsangivelse för när företagen kan få stödet är att det blir ”omöjligt” att få hjälp från banken, menar han.

Fick frågor om vallöftet

Tidsplanen för elstödet har skjutits fram ett antal gånger, av olika anledningar.

Under valrörelsen lovade regeringspartierna och Sverigedemokraterna ett högkostnadsskydd till den 1 november. Därefter hette det att pengarna skulle betalas ut före jul. Så blir det alltså inte.

Ebba Busch fick frågor om det uppskjutna vallöftet på pressträffen.

Hon svarade att regeringen tidigt kom med besked om ”vad:et”, alltså hur stödet skulle se ut, och att processen därefter påverkats av bland annat Energimarknadsinspektionens kompletteringar. Hon sa också att hon var positiv till att pengarna nu kan komma att hamna hos hushållen i början av nästa år:

– Det innebär att hushållen i god tid innan jul nu kan beräkna nivån på vilket stöd man får, man kan också räkna med att det är mot slutet av vintern som man kommer att få stödet.

”Inte en perfekt modell”

En annan kritik som riktats handlar om att elstödet betalas ut för en historisk period, och att den som sålt sin bostad före den 17 november inte får ta del av stödet. Det är den som står på elnätsavtalet för en elanläggning vid brytpunkten som får stöd för elanläggningen.

– Det här syftar till att stötta hushållen genom den kommande svåra tiden, det innebär att om man inte sitter med höga kostnader framåt för att man inte bor kvar i hus så får man inte del av stödet, sa Ebba Busch.

– Jag medger att det här inte är en perfekt modell eller ett perfekt system. Det finns delar man hade önskat kunna kompensera för eller ändra i det här. Det kan man vara rak och säga. Men det här är ett stöd som är betydligt mer omfattande än med den förra elpriskompensationen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln