PRO: Hyreskrav slår mot äldre kvinnor med låg pension

Av: Ronja Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

PRO anser att äldre diskrimineras på hyresmarknaden.

Hyresbolagens krav gör det svårt för framföra allt äldre kvinnor med låg pension att få en bostad – trots flera års köande.

– Här råder vilda västern, säger Ingemar Hamskär, sakkunnig på PRO.

Aftonbladet har berättat om Solie, 72, som sålde sin bostadsrätt för att byta till en hyreslägenhet. Men på grund av hennes månadspension på 11 000 kronor blev det svårt att få en.

Först efter att hon tecknat en kapitalförsäkring som gav henne cirka 2 000 mer i månaden och skickat in ett 20-tal dokument fick hon en hyresrätt.

PRO:s huvudkontor vid Slussplan i Stockholm och Ingemar Hamskär, sakkunnig på PRO i pensionärers ekonomi.
Foto: TT / Annelie Nygårds
PRO:s huvudkontor vid Slussplan i Stockholm och Ingemar Hamskär, sakkunnig på PRO i pensionärers ekonomi.

Sparkapital räknas inte

Men det är många fler än Solie som har hamnat i den här situationen när de sålt en bostad. Framför allt drabbas änkor som ofta har låg pension. Det berättar Ingemar Hamskär, sakkunnig i pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation.

– Vi känner till problematiken. Tar du inte reda på vad som gäller innan du säljer din bostadsrätt kan det bli så här. Det är egentligen oacceptabelt.

Flera hyresvärdar ställer krav på att den som söker bostad ska ha minst 5 002 kronor kvar när hyran är betald. Som inkomst räknas dock inte kapitalet på ett sparkonto.

Familjebostäder, en av tre stora hyresbolag i Stockholm som har lägenheter via allmännyttan, skriver i en kommentar till Aftonbladet att bolaget inte godkänner sparkapital eftersom det inte anses utgöra en grund för säker hyresbetalning över tid.

Bestämmer själv regler

I dag finns det inga lagar eller regler som hindrar hyresvärdar från att ställa vissa inkomstkrav. Ingemar Hamskär är kritisk till att bolagen inte ser mer till helheten när det gäller den potentiella hyresgästens förmåga att betala.

– Här råder det vilda västern och alltför stor frihet för hyresvärdarna. Allmännyttan borde gå i täten för en normering genom att ha rimliga krav på betalningsförmåga hos nya hyresgäster. Det blir annars en slags strukturell åldersdiskriminering.

Tidigare i år enades regeringen och samarbetspartierna om att utreda fri hyressättning vid nyproduktion. Ingemar Hamskär tror att det är ett förslag som kan slå hårt mot äldre.

– Det är ett orosmoln för äldre, att hyrorna kan sticka iväg. Därför behövs väsentligt högre pensioner samt att det byggs billigare och mer anpassade lägenheter för äldre, säger han.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Solies, 72, har 1,6 miljon på banken. de var inte värda någonting när hon ansökte om att få en hyreslägenhet. 72-åringens låga pension var det enda som räknades.
Publicerad:

LÄS VIDARE