Försäkring hjälper inte företagare mot corona

Reporter: TT

Publicerad:
Lägesbild från en folktom restaurang i Stockholm häromdagen. Inga gäster – det är endast personal som sitter och äter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lägesbild från en folktom restaurang i Stockholm häromdagen. Inga gäster – det är endast personal som sitter och äter.

En företagsförsäkring skyddar inte ett företag vars kunder försvinner på grund av coronapandemin.

– Det är många företagare som är förtvivlade, säger Fredrik Sundvall, vd på försäkringsförmedlarföretaget Osséen.

Rader av företag har på kort tid tappat i stort sett alla sina kunder på grund av coronapandemin. Men företagsförsäkringen som nästan alla företagare har hjälper inte mot att kunderna försvinner.

– Jag har stor respekt för deras besvikelse när de får reda på att det inte finns något försäkringsskydd, säger Fredrik Sundvall.

Tre faktorer

Det vanligaste är att en företagsförsäkring innehåller en avbrottsförsäkring, alltså en försäkring mot att verksamheten drabbas av ett avbrott. Men avbrottet ska vara orsakat av en ersättningsbar skada på egendom. De tre utlösande faktorerna brukar vara brand, vattenskada eller inbrott.

– Men i stort sett alla företag står utan skydd mot att pengarna slutar komma in på grund av corona. Det är fruktansvärt att företag i så snabb takt hamnar på ekonomiskt obestånd till följd av pandemin, säger Fredrik Sundvall.

TT har samlat information från några stora försäkringsbolags hemsidor. På Länsförsäkringars hemsida står det om en person som driver en restaurang i en arena. Nu har arenan ställt in evenemang och gästerna har slutat komma.

Länsförsäkringar skriver att restaurangen inte kan få ersättning för uteblivna intäkter på grund av oro för coronavirus.

Kunder uteblir

Det finns ingen försäkring som gäller om dina kunder uteblir, skriver Länsförsäkringar.

Det finns försäkringar med ett tillägg kallat epidemiavbrott. Trygg-Hansa meddelar att det tillägget i en företagsförsäkring bara gäller om myndigheterna har ingripit med stöd av lagen mot en verksamhet. Enligt försäkringsbolaget If kan ett företag som har försäkring för epidemiavbrott få ersättning om myndigheterna med stöd av smittskyddslagen beslutar att stänga verksamheten i den försäkrade lokalen.

– Det ska finnas en skada om man ska få ersättning från en företagsförsäkring. Sjukdom räknas inte som skada, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk försäkring till TT.

Publicerad: