Palmetipsare kan få belöning på 50 miljoner

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2020-06-09

På onsdag väntas en lösning på Palmemordet. Bygger den på ett avgörande tips från allmänheten kommer 50 miljoner betalas ut till tipsaren.

– Synen på ersättningen har inte förändrats, säger Eva Zimmerman på justitiedepartementet.

Belöningen på 50 miljoner står fast. Den ska betalas ut ”till den eller dem som lämnar sådana upplysningar till polisen att mordet på statsminister Olof Palme kan klaras upp”, enligt ett regeringsbeslut från 1987.

På onsdag ska chefsåklagare Krister Petersson presentera en lösning på mordet. Enligt uppgifter till Aftonbladet har utredningen säkrat mordvapnet och informerat regeringen.

Men det är än så länge oklart om Palmegruppens lösning bygger på tips från allmänheten.

– Vi vet ännu ingenting om vad de kommer att framföra. Om de anser att pengarna ska tas fram, då ska de 50 miljonerna betalas ut, säger Eva Zimmerman, ämnesråd på justitiedepartementet.

Sedan 1990 har det saknats öronmärkta pengar i statsbudgeten – men om frågan blir aktuell efter onsdagens presskonferens kommer pengarna att tas fram, enligt Zimmerman.

Olof Palmes mordplats på Sveavägen.

Höjdes till rekordsumma

Bara några dagar efter mordet den 28 februari 1986 utlyste dåvarande länspolismästaren Hans Hólmer den första belöningssumman, då på 500 000 kronor skattefritt. Drygt ett år senare höjdes summan till 5 miljoner för att ytterligare ett år senare stiga till rekordsumman 50 miljoner.

Den dåvarande regeringen såg till att nyheten om belöningssumman spreds i internationell press och utlovade anonymitet till tipsaren.

Sedan mordet har polisen fått tusentals tips och det kommer fortfarande två till tre nya tips varje vecka, enligt Palmegruppen som arbetar med mordutredningen. Ännu har inga tips lett till en lösning.

Regeringsbeslutet med den mycket uppmärksammade belöningen.

Krävs fällande dom

Men i februari i år kom besked från Krister Petersson och han lovade att presentera en lösning under våren. Enligt Eva Zimmerman har det inte uppstått någon diskussion om belöningssumman sedan dess.

– Vi får se vad de säger på presskonferens på onsdag, säger hon.

Kerstin Skarp, tidigare förundersökningsledare för Palmeutredningen, förklarade 2016 att en fällande dom i högsta instans krävs för att belöningssumman ska betalas ut.

– Per definition är det ju då något är uppklarat. Man kan aldrig påstå att ett mord är löst förrän det finns en fällande dom. Det måste vara en domstol som avgör, sa hon till SVT.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att det troligen är frågan om en död person som kommer att presenteras som gärningsman. Därför kommer något åtal inte kunna väckas.

Belöningssumman har inte förändrats med inflationen. Hade den gjort det hade den nuvarande summan varit 93,7 miljoner.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu