Skatt på gratislunch till sjukvårdsanställda

Av: TT

Publicerad:
Om en arbetsgivare tar emot lunchlådor och delar ut till anställda ska detta redovisas som en förmån, enligt Skatteverket. Arkivbild.
Foto: Kent Skibstad/NTB/TT
Om en arbetsgivare tar emot lunchlådor och delar ut till anställda ska detta redovisas som en förmån, enligt Skatteverket. Arkivbild.

Donationer har finansierat gratisluncher till hårt arbetande sjukhuspersonal i Lund, men nu säger Skatteverket stopp. Luncherna ska förmånsbeskattas, rapporterar flera medier.

– Det känns väldigt sorgligt, säger Åsa Lovén, en av delägarna till restaurang Stamstället i Lund, till Sydsvenskan.

Både privatpersoner och företag har nappat på idén att betala tre lundarestauranger för att laga gratisluncher till personal på sjukhuset. Åsa Lovén beskriver det som en win-win-lösning. Coronapandemin har orsakat stort kundbortfall på restaurangerna och samtidigt har sjukpersonalen ett ovanligt tufft läge.

En förmån

Men om en arbetsgivare tar emot lunchlådor och delar ut till anställda ska detta redovisas som en förmån, enligt Skatteverket.

– Skatteverket har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper och arbetsplatser. Vi måste behandla alla arbetsgivare och alla anställda på lika sätt, säger Yngve Gripple, rättslig expert, till tidningen.

En annan lösning skulle kunna vara att sjukhuspersonalen får komma och hämta lunchlådorna utan inblandning från arbetsgivarens sida. Men i så fall blir företaget som lämna förmånen skyldigt att redovisa detta, skriver Göteborgs-Posten , som talat med två restaurangägare som skänkt mat till sjukvårdspersonal under coronapandemin.

Lagjustering krävs

– Vi har velat ge en gåva, Skatteverket borde kunna bortse från de här reglerna, säger en av dem till tidningen.

Yngve Gripple vid Skatteverket säger till Göteborgs-Posten att det skulle förutsätta att lagstiftaren justerar inkomstskattelagen, men tillägger att kontroll av lunchgåvor till sjukvårdspersonal just nu inte är en fråga som prioriteras av myndigheten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN