Solie, 72, är miljonär – ändå nekades hon hyresrätt

Publicerad 2020-11-14

Solies 1,6 miljon kronor på banken var inte värda någonting när hon ansökte om att få en hyreslägenhet.

Hennes låga pension var det enda som räknades – vilket kom som en chock.

– Jag är riktigt förbannad över att det ska vara så här, säger 72-åringen.

I tolv år har Solie från Stockholm köat för att kunna få en hyresrätt. När hon i november sålde sin bostadsrätt för att den kändes för stor tog 72-åringen för givet att hon skulle få en lägenhet. Men så enkelt var det inte.

– Jag ställde mig i bostadskön för att jag så småningom skulle kunna flytta till en hyresrätt för att kunna sätta en guldkant på min tillvaro, men helt plötsligt är mina pengar ogiltiga, säger hon.

I stället fick hon flytta in hos sin dotter. Där har Solie nu bott i tio månader.

Sparkapitalet räknades inte

För att bli godkänd som hyresgäst av allmännyttan i Stockholm måste du ha 5 002 kronor kvar varje månad sedan hyran är betald. Och det är bolagen själva som bestämmer vilka regler som gäller.

Solie som har 11 000 kronor i pension varje månad kan då enbart välja bland ett begränsat antal lägenheter – trots att hon har 1,6 miljoner på banken. Som giltig inkomst räknas nästan allt – men inte sparkapital.

Solie har även ett läkarintyg på att hon har ett höftproblem och att hon behöver bo i ett hus med hiss. Helst vill 72-åringen bo i en mindre tvåa för att få plats med sin specialsäng.

– Jag tycker att är diskriminering mot äldre kvinnor med låg pension som sparat, att pengarna inte är värda någonting. Att du inte kan väga upp din pension med ditt banksparande.

Sedan Solie började söka bostäder har hon gått på visning för en lägenhet på ett seniorboende. Men hyran var på 9 000 kronor, så den fick hon inte.

”Helt plötsligt är mina pengar ogiltiga”, konstaterar Solie, 72.

Kunde inte köpa en bostad

Med den låga pensionen blev det även svårt för Solie att få ett nytt banklån och köpa en lägenhet. Hon har inte heller rätt till bostadstillägg eftersom hon är miljonär.

När Solie för några månader sedan igen hamnade först i kön på en hyresrätt via Familjebostäder, en tvåa, så kände hon att det vart värt att kämpa för att få den.

– Jag tänkte att om det här inte går igenom så går jag ut och demonstrerar.

Familjebostäder skriver i ett mejl till Aftonbladet att bolaget inte godkänner sparkapital från hyresgäster för att det över tid inte ses som grund för en säker hyresbetalning.

”Vi godkänner inkomst från kapital, exempelvis kan ränta räknas. Men själva kapitalet på sparkonto räknas inte som inkomst. Skillnaden mot andra tillgångar, som till exempel lön, är att det kan användas till annat – köpa en bil, skänkas eller investeras – och därmed inte är en säkerhet över tid på samma sätt som en lön eller annan månadsinkomst”, skriver kommunikationschefen Lott Jansson.

Fick teckna en försäkring

Solies enda lösning för att få en hyresrätt var att ”lura systemet” och teckna en kapitalförsäkring på ett år. Hon satte in 100 000 kronor för att månadsvis få en utbetalning på 1 940 kronor och därmed en högre inkomst.

Totalt har 72-åringen skickat in 20 dokument på allt från vad hon får i pension till att kolonihuset hon äger inte är en bostad där hon kan bo permanent.

Hur har du mått under den här tiden?

– Jag har såklart känt mig stressad. Jag hade väl aldrig trott att jag skulle behöva flytta in till min dotter. Jag har ingen lust att bo i en kappsäck. Jag vill ha stabilitet.

När Aftonbladet träffar Solie i hennes kolonistuga en regning dag i slutet av oktober, har hon till slut fått ett glädjebesked.

– Jag har fått lägenheten, men det var med nöd och näppe. Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Kolonistugan en tillflyktsplats

I väntan på att få en hyresrätt har kolonistugan blivit en tillflykt för Solie när hon behövt lämna sin dotters lägenhet.

Det lilla huset köpte hon för flera år sedan och marken arrenderar hon. Här finns det ingen toalett och under vinterhalvåret stängs vattnet av.

– Kolonistugan betyder allt för mig. Jag har kunnat åka iväg hit för att vara lite för mig själv. Men det är inte alla som har den möjligheten, säger hon.

Har du någon gång känt att du inte orkar mer?

– Nä, det har jag inte. Jag har inte bara gjort det här för mig själv. Jag vet att det finns många som är i samma sits. Men jag tror tyvärr att många hade gett upp och kanske i värsta fall blivit hemlösa, säger Solie.

Kampen för en egen hyresrätt har tagit på krafterna. Solie, 72 har känt både stress och ilska. Men ge upp, det tänker hon inte.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu