Sista chansen att skaffa digital brevlåda

Så får du skatteåterbäringen veckan efter påsk

Av: 

Ronja Mårtensson

Deklarationen

Snart är det här, skattebeskedet.

Om du vill veta snarast möjligt är i dag en kritisk dag.

Det är nämligen sista chansen att skaffa en digital brevlåda.

Deklarationsexperten Anna Sjöberg tipsar.
Deklarationsexperten Anna Sjöberg tipsar.

Den som skaffar en digital brevlåda senast i dag, den 25 februari, får alltså deklarationen skickad dit mellan den 3–9 mars.

– Många är nyfikna på om de ska få tillbaka pengar eller måste betala restskatt. Därför skickar vi ut deklarationen så fort vi kan, säger Anna Sjöberg.

Om du är riktigt snabb kan du få tillbaka dina pengar redan i april, förutsatt att du inte behöver betala restskatt. Men då krävs det att du godkänner deklarationen digitalt utan att göra några ändringar och tillägg senast den 30 mars.

Fördelar med digital brevlåda

Enligt Anna Sjöberg möjliggör den digitala brevlådan för mer tid för deklarationen.

– Det gör att att man får mer tid på sig att se om man ska göra ändringar och ta fram alla underlag. Även de som enbart ska godkänna deklarationen får mer tid att kontrollera alla uppgifter.

Den digitala deklarationen gynnar även plånboken, anser hon.

– Ju tidigare man får veta om man ska betala eller får tillbaka så får man bättre förutsättningar att se hur man ligger till privatekonomiskt.

Deklarationen skickas ut till alla som tjänat över 20 008 kronor i lön under 2020. Men även de som tjänat mindre än så kan behöva deklarera, om du äger en fastighet eller sålt värdepapper får du också en deklaration.

Fler än hälften har digital brevlåda

I dag har mer än hälften av alla som ska deklarera en digital brevlåda, cirka 4,3 miljoner, enligt Skatteverket.

– Varje dag skaffar i snitt några tusen personer en digital brevlåda. Det är en stabil ökning som sker varje dag under hela året, säger Anna Sjöberg.

Skatteverkets rekommendation är även att du deklarerar digitalt.

– Det är både enklare och säkrare. Du får även mer hjälp digitalt av Skatteverkets automatiska uträkningar.

För den som ändå vill vänta in pappersdeklarationen så skickas den ut från den 13 mars till den 15 april.

Kommer pappersdeklarationen helt att försvinna framöver?

– Det beror lite på vilka behov privatpersoner och företag har. Man måste ju kunna få sin deklaration på något vis, digitalt eller på papper. Ett sådant beslut påverkas också av lagstiftning.

Många frågor om coronaviruset

Skatteverket har inför årets deklaration fått in många frågor om corona-avdrag. Men några specifika på grund av att lagstiftningen inte ändras kring detta så är det inga ändringar.

– Vi får in jättemånga frågor om corona just nu. Men det finns inga särskilda avdrag vad gäller om man exempelvis har arbetat hemma. Man har inte rätt till avdrag för bredband, arbetsrum eller möbler. Det räknas som personliga levnadskostnader, säger Anna Sjöberg.

Om du rest med bil i större utsträckning för att rekommendationen har varit att undvika kollektivtrafiken krävs fortsatt att du har en tidsvinst på 2 timmar per dag. Detta för att kunna göra avdrag för resor med bil.

Skatteverkets deklarationstjänst öppnar den 16 mars. Då kan alla börja deklarera, även de som inte valt att ta emot deklarationen digitalt.

Sista dagen att deklarera i år är den 3 maj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Alla skatteavdrag du kan göra

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen

Skatteverket

Privatekonomi

Kivra