Ekonom varnar för priskrasch: ”Ohållbar situation”

Uppdaterad 2018-04-04 | Publicerad 2017-10-11

Fler bostadsbyggare ställer om från bostadsrätter till hyreslägenheter efter att marknaden svalnat av. Nu varnar ekonomen Anders Olshov för att byggbolag på sikt kan gå omkull – om därmed utlösa en priskrasch.

– Vi har gått från perfekt medvind till möjlig storm, säger han.

Anders Olshov

Nyheten om att fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar 90 nyproducerade bostadsrättslägenheter i södra Stockholm till hyresrätter överraskade många. Anledningen är att bostadsmarknaden svalnat av, och att efterfrågan på nya bostadsrätter viker.

”Osäkert marknadsläge”

Nu planerar bostadsutvecklaren Tobin Properties ett liknande drag. I ett pressmeddelande konstaterar man att marknaden för nyproducerade bostadsrätter i Stockolm är lugnare idag än under förra året.

– Ett breddat produktutbud, som även inkluderar viss produktion av hyresrätter av Tobin-karaktär, har drivits av konkreta förfrågningar och ett naturligt nästa steg i bolagets utveckling. Vi har därför under en längre tid analyserat och utvärderat detta. I ett mer osäkert marknadsläge för bostadsrätter är en breddning mot hyresrätter givetvis än mer logisk, säger företagets vd Erik Karlin i en kommentar.

Ekonomen Anders Olshov, chef för tankesmedjan Intelligence Watch, tror att efterfrågan på kort sikt kommer att vara större för nybyggda hyresrätter än bostadsrätter. Han spår också att fler byggbolag och bostadsutvecklare kommer tvingas prioritera om.

– I synnerhet i och kring Stockholm har det byggts väldigt mycket dyra bostadsrätter, samtidigt som efterfrågan på det segmentet inte är så stark som det målats upp. Nu börjar verkligheten komma i kapp. Jag tror att fler därför kommer att ombilda till hyresrätter, säger han.

Kan sprida sig

På några års sikt kan omsvängningen på bostadsmarknaden få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi, menar han.

– Bolagen har kunnat tjäna snabba pengar på att bygga bostadsrätter. Hyresrätter är inte lika lönsamma. Viker marknaden kommer en del projekt inte att realiseras och det kan uppstå vakanser i nybyggda bostäder, när det inte finns köpare. Om räntan då skulle vända upp kan det blåsa upp till riktig storm. Man kan tänka sig att fastighetsbolag går i konkurs och i värsta fall en spridning till banksektorn, säger Anders Olshov.

Han anser att läget i Sverige, inte minst i Stockholm, påminner om situationen i Köpenhamn 2006. Där hade nyproduktionen liksom i Sverige idag ökat snabbt och lägenhetspriserna var högre än i Stockholm. Men sedan föll priserna med 30 procent, och nyproduktionen störtdök.

”Kommer dämpning”

Att något liknande inträffar här är bara en tidsfråga, enligt Anders Olshov.

– Det som drivit mycket av utvecklingen är den konstlat låga räntan. Men nu går vi från perfekt medvind till möjlig storm. Det räcker med att räntan stiger med 1 eller 1,5 procentenheter för att det ska påverka mycket. Att det kommer en dämpning är helt klart, frågan är bara hur omfattande den blir, säger han.

Så vad borde man göra?

– Det är väldigt sent att försöka ta sig ur den här situationen nu. Hade vi bromsat i tid hade vi inte drivit upp riskerna ytterligare. Vi är mycket nära en ohållbar situation där köparna temporärt uteblir. Svängningen kan bli stor och dramatisk, säger Anders Olshov.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu