Varnar för Gamestop efter galna rusningen

Reddit-skribenter drev upp aktiekursen: ”Extremt hög risk”

Publicerad:
Uppdaterad:

Gamestop

Ett upproriskt nätforum fick den utdömda butikskedjan Gamestops aktie att rusa med över 8 000 procent.

Sedan vände flocken sin blick mot Nokia, och hela Helsingforsbörsen sattes i gungning.

Turbulensen har gjort vissa småsparare stormrika – men andra riskerar att förlora allt.

– Jag rekommenderar ingen att kasta sig in i det här, säger börsexperten Marcus Hernhag.

Det har kallats för ett krig mellan internetrebeller och fondförvaltare med miljardportföljer. Det har beskrivits som att Trumpismen och dess förakt för ”eliten” tagit klivet in på aktiemarknaderna. Det har hyllats som en demokratisering av den finansiella arenan, och det har dömts ut som en bubbla som riskerar att ruinera vanligt folk.

Oavsett benämning så bidrog händelserna i USA till att den svenska nätbanken Nordnet var otillgänglig vid flera tillfällen på onsdagen.

– När Stockholmsbörsen öppnade så gick det inte att logga in under en period. Samma sak hände vid öppning i USA, säger informationschefen Johan Tidestad.

När dagens handel summerades hade Nordnets kunder genomfört över en halv miljon affärer. Det är fler än någonsin tidigare.

– Det beror en rad olika saker. Vi ett ökande intresse för sparande och investeringar i och med coronapandemin. Sedan är vi också mitt i årets första rapportperiod, och då brukar aktiviteten alltid vara hög.

– Den spektakulära utvecklingen i Gamestop bidrar naturligtvis också.

Johan Tidestad varnar för att hoppa på tåget.
Foto: Gunnar Lundmark / TT
Johan Tidestad varnar för att hoppa på tåget.

Har stigit 8 000 procent

Gamestop är världens största fysiska återförsäljare av tv- och datorspel. Det amerikanska bolaget, som grundades 1994, har upplevt en mycket märklig resa på börsen under de senaste månaderna. Efter att ha legat ganska stabilt runt 4 dollar började priset på Gamestops aktie klättra uppåt i september förra året. Vid årsskiftet låg kursen på knappa 20 dollar.

Men de senaste dagarna har rusningen tappat alla proportioner. I tisdags stod aktien runt 145 dollar. Dagen därpå susade kursen upp till 466 dollar. På en vecka har aktien klättrat över 600 procent. Sett till hela året är ökningen svindlande 8 000 procent.

– Det här är inga sunda rörelser. Det finns ingenting i bolaget som motiverar de här stora förändringarna, säger Marcus Hernhag, författare och aktieexpert.

Den skenande stigningen beror i stället på att ett antal medlemmar på det amerikanska nätforumet Reddits börstråd WallStreetBets bestämt sig för att göra kaos med Wall Street-kapitalet.

Butiksdöden och tillväxten för onlinehandel har lett till att Gamestop länge varit en favorit för blankare. Det innebär att investerare spekulerar i att kursen ska falla genom att hyra aktier, i hopp om att kunna köpa tillbaka dem billigare vid ett senare tillfälle.

Detta har förargat Reddit-skribenterna. Redan i september 2019 började användaren ”DeepFuckingValue” publicera analyser som gjorde gällande att bolaget var undervärderat. Det fick andra forumdeltagare att uppmana till köp för att trissa upp aktiekursen. På 16 månader har värdet av ”DeepFuckingValues” Gamestop-innehav ökat från motsvarande 44 000 kronor till över 400 miljoner.

På grund av rusningen har blankarna tvingats att köpa aktier till ett dyrare pris än de kalkylerat med, vilket har drivit på utvecklingen ytterligare.

Även tunga profiler har bidragit till racet. En av dem är Tesla-grundaren Elon Musk, som la ut en jublande tweet häromdagen.

”Risken är extremt hög”

Allt detta sker alltså utan att något väsentligt har förändrats i bolaget eller marknaden som det verkar på. Detta illustreras av att Gamestops var ner med omkring 30 procent vid 19-tiden på torsdagen. Då hade amerikanska handelsplattformar infört begränsningar kopplade till företaget.

Johan Tidestad på Nordnet varnar småsparare för att försöka hoppa på speltåget.

– Risken är extremt hög. Mitt råd är att man ska hålla sig borta från de här aktierna, säger han.

Men det finns andra som ser mer positivt på utvecklingen. En del debattörer har välkomnat att vanliga människor slår sig samman står upp mot finansjättarna.

– Man menar väl att det här jämnar ut makten lite grann, säger Marcus Hernhag.

– Men jag rekommenderar verkligen inte att man ger sig in i det här. Mitt råd till småsparare är att äga aktier långsiktigt. Om du gör det så låter du kapitalet jobba för dig.

Foto: Powers Imagery / TT
Gamestops aktie ökade med 8000 procent.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att anonyma profiler på sociala medier ägnar sig åt att trissa upp kursen på svenska småbolag. Men på Reddit finns en helt annan kraft – och den har redan tagit sig över Atlanten.

På torsdagen rörde sig det finländska telekombolaget Nokia från −7 till +10 procent på börsen i Helsingfors. Detta utan några stora nyheter från bolaget. Orsaken uppges i stället vara Reddit-inlägg. Turbulensen i Nokia påverkade hela den finska börsen.

Alex Webb, kolumnist på Bloomberg, är bister i sin analys av vad detta kan innebära.

”Nokia, Ericsson och Huawei står för majoriteten av den kritiska infrastruktur som behövs för såväl bredband och mobiltelefoni som nätverk för fabriker, sjukhus och polisväsendet”, skriver han.

”Därför är det en källa till verklig oro när WallStreetBets ger sig på Nokia.”

PODD Historien om reddit och Gamestop

Aftonbladet Daily med Joakim Rönning, utrikesredaktör på Nyhetsbyrån Direkt.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE