Varför skriver man äktenskapsförord?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Publicerad 2020-10-20

Äktenskapsförord och samboavtal? Sparekonomen Christina Sahlberg, Compricer svarar på läsarnas frågor.

Min son och hans sambo är i byggandet av ett hus och dom kommer att stå som hälftenägare till lånet. Min dotter och hennes sambo har redan ett hus och är hälftenägare av lånet till huset. Behövs äktenskapsförord då? Vill inte att nån ska bli blåst! Nästa fråga: varför skrivs äktenskapsförord?
Mvh R.

CHRISTINA SVARAR: Hej R. Vad bra att du funderar över detta – så viktigt att göra rätt från början för att underlätta vid en eventuell separation. När man är sambo så är det sambolagen som gäller.

När ett samboförhållande tar slut kan den ena parten begära bodelning enligt sambolagen. Bodelning betyder att man delar lika på allt som anses vara gemensam egendom. Tumregeln är att om något har använts för gemensamt bruk så ingår det i bodelningen. Det gäller alltså även husen om de har köpts för gemensamt bruk.

För din son och hans sambo och din dotter och hennes sambo så kommer alltså deras respektive hus att delas lika vid en eventuell separation oberoende av vem som har betalat mest. Om de vill att den som har betalat mest även ska få tillbaka mest så behöver de skriva ett skuldebrev och ett samboavtal.

Du frågar också om äktenskapsförord, men gissar att det är motsvarigheten samboavtal som du syftar på eftersom äktenskapsförord endast är aktuellt för gifta. Ett samboavtal skriver man om det är något specifikt i sambolagen som man vill avtala bort. T ex att bostaden (eller en bil) inte ska delas i lika delar vid en eventuell separation utan att den som har betalat mer även ska få mer vid en försäljning.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln