Sparprofilen Oscars börsportfölj ökade med 90 procent

Av: 

Petter J Larsson

Privatekonomi

På fyra år blev fritidsledaren Oscar, 29, börsmiljonär.

På ett blev han en av Sveriges största sparinfluencers.

I fjol ökade hans portfölj med 90 procent – och han fick 83 000 följare på Instagram.

– Jag hade inga planer på att det skulle bli ett ekonomikonto, säger han.

Det har gått nio år sedan fritidsledaren Oscar Fagler 2012 investerade sina första tusenlappar på börsen – mest som ett tidsfördriv. Han började försiktigt eftersom han inte hade någon aning om hur börsen funkade, men efter några månader investerade han 45 000 kronor som hans föräldrar sparat ihop till honom och efter det lade han in omkring 8 000 kronor i månaden på börsen.

Efter fyra år hade han nått sin första miljon – och sedan har resan fortsatt uppåt.

Under 2020 gick hans aktieportfölj gått upp med 90 procent, trots den rejäla dippen när coronapandemin slog till.

– Det blev ett riktigt kanonår trots kraschen i mars, säger han.

Oscar Fagler nådde en miljon kronor på börsen efter fyra års sparande.

Foto: Privat

Anledningen, säger han, var att han inte sålde något när börsen rasade.

– Det är lätt att få panik när börsen faller och sälja av alla sina innehav. I stället för att sälja så köpte jag på mig mer aktier och tänkte långsiktigt med mina pengar.

Han fortsätter:

– Utöver det så träffade jag en del riktigt fina bolag som till exempel Tesla som gick upp flera hundra procent, Svolder, där jag dubblade värdet samt bitcoin som också ökat riktigt fint i senaste året. Den fina avkastningen berodde helt enkelt på tålamod, lugn och en del fullträffar.

Över 83 000 följare

Även på Instagramkontot @oscarfagler pekar kurvan spikrakt upp. På drygt ett år har Oscar fått över 83 000 följare.

Det hade tidigare varit ett privat konto för nära och kära men efter ett inlägg om potentialen på börsen i januari i fjol tog det fart.

– Jag postade jag en bild för mina vänner och familj om potentialen med börsen samt vilken avkastning jag fått under året. Jag hade inga planer på att det skulle bli ett renodlat ekonomikonto, säger han.

– Efter att jag lagt upp inlägget så trillade det in massvis med personer som direkt blev intresserade av min resa. Det var då jag insåg att det fanns ett enormt intresse och många ville lära sig.

Han tror att tajmingen och en snabbt växande portfölj bidragit till att han blivit en av Sveriges främsta börsinfluencers.

– När jag började så fanns det inte alls många konton som gjorde något liknande. Alla ville veta hur man investerar, men få delade med sig av kunskapen, säger han.

– Så jag kom igång i helt rätt tid samtidigt som jag gjort en riktigt fin resa på börsen, där jag gick från noll kronor till mångmiljonär trots en vanlig arbetarlön. Folk vill helt enkelt veta hur jag lyckats på börsen så de kan gör en liknande resa själva.

Oscars Instagram-konto blev en oväntad succé: ”Hade inga planer på att det skulle bli ett renodlat ekonomikonto.”

Foto: Privat

Vill inspirera

Enligt siffror från SCB ökade antalet aktiesparare i Sverige i fjol med 80 000 privatpersoner – främst unga. Åldersgruppen 25 till 34 år ökade mest med sina 1,7 procentenheter nya investerare. Med sitt konto vill Oscar inspirera sina följare till en bättre ekonomi.

– Jag är ingen expert på något sätt. Kan jag lyckas så kan alla göra det.

Även om hans inlägg ofta består av text och information snarare än bilder på honom själv har det ökade intresset gjort att Oscar då och då blir igenkänd på gatan.

– Jag har nog inte förstått hur många som faktiskt följer mig jag blir mest förvånad när någon faktiskt vet vem jag är. Det är hur som helst väldigt kul, säger han.

Men med 83 000 följare kommer också mycket ansvar. Han måste se till att nå ut både till nybörjare och till de som varit på börsen ett längre tag – och ofta påminna följarna om riskerna som finns på börsen.

– Det sista jag vill är att någon ska ta dumma investeringsbeslut. Jag försöker därför dela med mig av mina misstag, peka på att man alltid bör göra sin egen analys och inte lita blint på vad jag eller något annan säger. I slutändan är det dina pengar och det gäller att ta hand om dem. Jag försöker helt enkelt lära ut det som fungerat för mig men samtidigt påpeka riskerna med att investera pengar, säger han.

”Riktig guldgruva”

– Sedan finns det flera inlägg som jag valt att inte posta då de skulle kunna missuppfattas. Det kan vara skämt om investeringar som vissa kanske skulle skratta åt men några skulle se som seriösa investeringsråd. Jag försöker därför alltid tänka två gånger innan jag postar något så jag fått med viktig info, alla risker samt att det inte kan missuppfattas, säger Oscar.

Målet med kontot är att nå 100 000 följare innan året är slut. Målet med sparandet är att bli ekonomiskt fri.

– Det betyder att jag kan leva på portföljens avkastning. Portföljen ökar då i värde snabbare än vad jag plockar ut pengar från den. Syftet är att man då kan plocka ut en månadslön varje månad utan att värdet i portföljen faller. Ett delmål längs vägen är att flytta till en fin villa.

Enligt Oscar har hans sparande sedan starten 2012 ökat med över 1 160 procent.

– Jag har fått ihop miljonbelopp som jag annars inte haft. Börsen är en riktig guldgruva så länge du lär dig grunderna och har tålamod. Det behöver verkligen inte vara svårt.

Fotnot: Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid är förknippade med risk. Placeringarna kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela summan som du satt in.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Blev mångmiljonär på börsen – här är Oscars aktietips

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Aktier

Sparande

Svolder

Tesla

Instagram