Ny rapport: VA-taxorna behöver fördubblas om 20 år

Publicerad 2017-05-16

VA-nätet behöver rustas upp.

Det krävs kraftiga investeringar i VA-nätet framöver, och avgifterna kommer behöva fördubblas de kommande 20 åren.

Något som skulle kosta många tusenlappar varje år.

– Taxorna ökar från låga nivåer, vatten är billigt i Sverige, säger Anna Linusson, vd hos branschorganisationen Svenskt Vatten.

Det är i en ny rapport som Svenskt Vatten konstaterar att avgifterna för vatten och avlopp behöver fördubblas de kommande 20 åren. Anledningen är att det krävs stora investeringar i näten.

”Måste påbörjas nu”

– Rapporten visar entydigt på att stora investeringar behövs och att de måste påbörjas nu, säger Svenskt Vattens vd Anna Linusson i ett pressmeddelande.

De menar att taxorna behöver höjas med i snitt 4 procent om året de kommande 20 åren, utöver inflationen. En normalvilla på 150 kvadratmeter betalade i fjol 6 912 kronor kronor per år i VA-taxa i snitt. Den skulle, om Svenskt Vatten får som de vill, stiga till 13 824 kronor om 20 år.

För en genomsnittlig lägenhetsinnehavare skulle kostnaden öka från i snitt 4 368 kronor per år, till 8 736 kronor.

– Taxorna ökar från låga nivåer, vatten är billigt i Sverige, säger Anna Linusson.

Kan höjas med 12 000 kronor

VA-taxorna varierar kraftigt mellan landets olika kommuner. Minst betalar invånarna i Solna, där avgiften för en typvilla ligger på 3 252 kronor per år. Saftigast är avgiften i Högsby kommun i Kalmar län. Där betalade motsvarande villaägare 11 892 kronor om året. Om 20 år skulle den alltså landa på 23 784 kronor, med Svenskt Vattens förslag.

Idag investeras 12 miljarder kronor årligen i svenska VA-nät. De förelås öka till 16,5 miljarder kronor per år. Skälen är bland annat att befolkningen växer, att näten måste klimatanpassas och ökade krav på avloppsreningsverken.

Dricksvattnet hotat

Om inget görs kommer såväl kvaliteten på dricksvattnet som storleken på bostadsbyggandet påverkas, enligt Svenskt Vatten.

– I värsta fall klarar vi inte att leverera ett säkert dricksvatten och att leva upp till våra miljökrav. Vi kommer få svårigheter att klara att bygga ut till de som behöver och får svårt att klara internationella krav. Det kan bli en bromskloss för samhällsutvecklingen vad gäller bostadsbyggnad, säger Anna Linusson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln