Krisråden: Så ska du bete dig i sommar

Publicerad 2021-06-09

Hur ska man egentligen tänka när det kommer till semesterplanerna i sommar?

Kan man resa, besöka nöjesfält, åka på sommarkollo och var ska man vaccinera sig?

Ta det lugnt, här är råden som gäller i semestertider.

Sommaren är här och flera efterlängtade semesterveckor och sommarlov väntar för många svenskar.

Samtidigt kommer även denna sommar bli annorlunda. Pandemin är inte över än och det finns ett flertal restriktioner vi bör förhålla oss till.

Nu har Myndigheterna för samhällsskydd och beredskaps sajt Krisinformation kommit med ett gäng sommarråd om vad vi bör tänka på inför den andra pandemisommaren.

Flygplats i Palma, Mallorca.

Resor utomlands

När det kommer till resor utomlands bör man kolla upp vilka regler som gäller i landet man ska till. Det är ens eget ansvar att se till att man uppfyller inresekraven.

Många länder har börjat lätta på sina reserestriktioner nu, i och med att smittspridningen går ner, samtidigt som vaccineringen går framåt på många håll. Här kan du läsa mer om vad som gäller i Europa.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till flera länder, och på deras hemsida kan man ta reda på vilka det är.

Vaccinpass

EU-parlamentet har nyligen röstat igenom det så kallade gröna passet.

Passet är tänkt att användas för resande inom Europa, och i Sverige är vaccinpassen tänkta att börja användas från och med 1 juli. Det är däremot upp till medlemsländerna om man vill införa ytterligare nationella restriktioner, vilket betyder att vissa länder kan kräva mer än ett vaccinpass vid inresa.

På E-hälsomyndigheten kan du läsa mer om covid-beviset. På ett sådant ska du enkelt kunna visa att du har:

  • vaccinerats mot covid-19
  • har testats negativt, eller
  • har tillfrisknat från covid-19 (det vill säga har testat positivt, inte antikroppstest)

Här kan du läsa mer om hur du ska göra för att få ditt pass.

Resor inom Sverige

När det kommer till resor inom vårt avlånga land ska man följa Folkhälsomyndighetens råd och tänka på att resa smittsäkert.

Det vill säga: res inte om du har symtom som kan bero på covid-19, begränsa dina kontakter och umgås i en mindre krets.

Om man blir sjuk ska man testa sig, isolera sig och stanna kvar där man är. Först när man är frisk igen kan man resa hem, om man inte kan ta sig hem på ett sätt som inte riskerar att smitta andra.

Krisinformation skriver också att man bör planera för vad man ska göra, om någon i resesällskapet blir sjuk på annan ort.

Eftersom smittoläget snabbt kan ändras på den ort man reser till, bör man hålla koll på om det finns några regionala rekommendationer där man befinner sig. Det kan man göra här.

Om du planerar att snöra på dig kängorna och vandra i fjällen, bör du förboka din vistelse i fjällstugan eller på fjällstationen. Till exempel har Svenska Turistföreningen sådana krav denna sommar.

Skippa vaccinturismen

Om du planerar att spendera några veckor i en annan region än den du är skriven i, bör du tänka till en extra gång och planera resan med din vaccinering. Regionerna vill att man vaccinerar sig där man är skriven, eftersom regionernas vaccinleveranser baseras på hur många som är skrivna i en region.

Man bör även försöka vaccinera sig vid samma mottagning vid både dos 1 och dos 2. Dels för underlätta hanteringen av vaccineringen, dels för att vara säker på att rätt sorts vaccin finns tillgängligt när du ska få dos 2.

Kan man bada?

Ja, visst kan man bada på stranden i sommar – men det är viktigt att man håller avstånd. Om det är trängsel vid badplatsen bör man överväga om det finns andra, mindre befolkade badplatser man kan åka till. Ett annat alternativ är att komma tillbaka en annan tid, när det är färre människor vid badplatsen.

När det kommer till badanläggningar gäller pandemilagens regler. Det innebär att verksamheten bland annat ska ansvara för att trängsel kan uppstå på platsen.

Sommarläger, cuper, djur- och nöjesparker

Från och med den 1 juni kan man anordna cuper och sommarläger. Här är det viktigt att arrangören vidtar åtgärder för att minska smittspridning. Man ska tänka på att läger och cuper bör genomföras med mindre grupper, som inte blandas med varandra.

Sedan några veckor tillbaka håller flera djur- och nöjesparker öppet igen. Precis som på badanläggningar gäller även pandemilagen vid dessa parker, och verksamheten ska se till att trängsel inte uppstår.

Många verksamheter vill att man förbokar sina biljetter inför sommaren. Ett gott råd är alltså att man planerar sitt besök i god tid.

Informationen är hämtad från sajten Krisinformation.