Ekonomikrönikören om bästa investeringen: stigit 480 procent

Elin Agorelius är ny skribent på Aftonbladet

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

Ett ögonblick Elin Agorelius, 24, som gör podden Min Ekonomi:Privat och är ny ekonomikrönikör på Aftonbladet.

I sin första text ger hon tips till nybörjare som vill ge sig in på börsen.

Elin Agorelius, ekonomikrönikör på Aftonbladet.
Elin Agorelius, ekonomikrönikör på Aftonbladet.

– Jag tror att många som vill börja med investeringar skräms bort av språket. Det kan lätt bli ett finanslingo med onödigt svåra ord.

– Sedan finns det ofta en osäkerhet kring var man ska börja någonstans. Det första steget är jobbigast, men man väl har tagit det ställer sig många frågan varför man inte började tidigare.

Hur kom du själv igång med sparande och placeringar?

– Jag jobbade extra i tonåren och förde över pengar till ett sparkonto. Snart upptäckte jag att jag inte fick någon ränta. Samtidigt lärde jag mig om inflationen, som ju gör att pengarna förlorar i värde.

– Jag ville inte att mina pengar skulle bli uppätna, så jag började googla på aktier och fonder. Jag var nybliven singel vid den här perioden, så jag hade mycket fritid. Jag lyssnade ofta på ekonomipoddar när jag hade svårt att somna.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har tidigare jobbat som föreläsare och verksamhetschef på organisationen Ung Privatekonomi. Jag har också frilansat en del som skribent. Just nu läser jag public relations på Berghs här i Stockholm.

Vilken är din bästa investering?

– Bokföringsbolaget Fortnox, som har stigit runt 480 procent. Det får man väl säga är en helt okej avkastning, haha.

Och den sämsta?

– Just nu är det finansbolaget Intrum, som har backat ungefär 11 procent.

I Aftonbladet Aktie Manager gäller det att förvalta en miljon på bästa möjliga sätt. Vad har du för tips till dem som deltar i tävlingen?

– Passa på att lära dig och utvecklas. Eftersom pengarna är fiktiva kan du ju testa bolag som du kanske varit intresserad av men inte vågat gå in i.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag är väldigt sugen på choklad. Marabou med Japp är min favorit. Den har jag tänkt mycket på under den senaste timmen.

 
▪▪

ÄR DU DEN VASSASTE INVESTERAREN? Utmana dina vänner i Aftonbladets Aktie Manager. Förvalta en miljon, tävla om äran och fina priser.

SÅ HÄR ANMÄLER DU DIG: Gå in på manager.aftonbladet.se - klicka på Aktie Manager.
 

Publicerad:

LÄS VIDARE