Nu börjar nästa kapplöpning om 5G

Olle Lindström/TT

Uppdaterad 2021-02-14 | Publicerad 2021-01-20

Telias vd Allison Kirkby vid en tidigare invigning av ett lokalt 5G-nät. Arkivbild.

Tele2 och Telenor kanske blir snabbast klara. Men Telia har möjlighet bygga bredaste motorvägen. Nu går startskottet på allvar för bygga den nya generationen tele- och datanät, 5G, i Sverige.

Efter ett år av förfäktning och förseningar har de olika teleoperatörerna gärna slagit på stora trumman och lanserat fläckvisa 5G-nät, speciellt i delar av storstäderna, men det har till stora delar varit en form av fusk-5G med lägre hastigheter.

Men efter att Post- och telestyrelsen i tisdags oväntat snabbt avslutat auktionen av 5G-licenserna kan jakten på att bli störst och vackrast och snabbast färdig börja på riktigt. Ingen av operatörerna blev utan och alla förklarar sig nöjda.

– Vi har en tydlig strategi att bygga det bästa nätet, säger Staffan Åkesson, teknisk direktör på Telia.

Telia köpte mest

Mest frekvensutrymme har Telia köpt. Men de andra, Tele2/Telenor och Tre, menar att det inte behövs.

Fram till 2025 ska Telia ha ett lika väl utbyggt 5G-nät som 4G är i dag, enligt Åkesson. Tele2 och Telenor har via sitt gemensamma nätbolag Net4Mobility spänt bågen lite högre.

"Vi har stått redo länge och väntat på myndigheterna. Nu kommer vi rivstarta utbyggnaden med målet att täcka Sverige om tre år", skriver Tele2:s nätexpert Björn Lindberg i ett mejlsvar.

99 procent

Operatören Tre vill i stället peka på att man som den minsta spelaren av de stora kommer att ha mest kapacitet per mast, även om de har minst tillgång till frekvensutrymme.

– Vi kommer att ha mer spektrum per användare än någon annan operatör, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

Telia och Tele2/Telenor säger att deras nya nät kommer att täcka omkring 90 procent av Sveriges yta och nå cirka 99 procent av befolkningen. Tre uttrycker sig på ett litet annat sätt.

– Under 2023 ska en majoritet av våra kunder ha tillgång till 5G, säger Mårten Lundberg.

Lät lika vid 4G

Hur mycket nytta har då en vanlig användare av den nya tekniken? Inte så mycket har experter tidigare sagt. 5G är mest för företag, självkörande bilar och annan teknik i absoluta fronten. Men det viftar operatörerna bort. Hur framtidens konsumentteknik ser ut vet vi inte, resonerar de.

– Det var en liknande diskussion när 4G introducerades, säger Staffan Åkesson.

Prisbilden då. Blir det dyrare med 5G-abonnemang? Oklart än så länge, när telejättarna får svara.

– Vi vet inte hur framtida tjänster kommer att paketeras, säger Åkesson.

"5G ingår i de flesta av våra abonnemangsformer och vi ser inga omedelbara prisökningar. Men i takt med att dataanvändningen ökar samtidigt som vi bygger ut för mer kapacitet, är det inte otänkbart att priserna går upp", skriver Björn Lindberg på Tele2.

Följ ämnen i artikeln