"Bonnesen har drabbats av kännbara påföljder"

TT

Publicerad 2021-02-25

Swedbanks tidigare vd och koncernchef Birgitte Bonnesen fick sparken efter penningtvättsskandalen. Arkivbild.

Bankens jurister lyckas inte visa på ett orsakssamband. Därmed blir det ingen skadeståndsprocess mot Swedbanks tidigare vd i efterspelet av penningtvättsskandalen i Baltikum.

Det är uppenbart att banken har lidit skada, konstaterar bankens advokat Carl Svernlöv. Och visst, ex-vd:n Birgitte Bonnesen kan ha begått fel, men det måste gå att visa på ett orsakssamband för att en skadeståndsprocess ska vara aktuell:

– Sammanfattningsvis har det varit min bedömning att ingen talan ska väckas mot någon av de här personerna. Det är svårt att bevisa juridiskt att det finns ett orsakssamband mellan skadan mot banken och hur personerna har agerat, säger Carl Svernlöv på en pressträff tillsammans med styrelseordförande Göran Persson.

Svårt vinna

Han konstaterar också att ansvarsmål av den här typen är svåra att vinna och juridiska utredningar har visat på en förhållandevis liten sannolikhet för framgång i en sådan process.

– De allra flesta ansvarsmål misslyckas, säger Carl Svernlöv.

Swedbank har beställt flera oberoende juridiska utredningar som ligger till grund för beslutet att ingen skadeståndsprocess ska inledas mot Birgitte Bonnesen, vd:n före henne Michael Wolf och den tidigare styrelsen.

– Vi har från styrelsen haft en second opinion och mot den bakgrunden har vi fått ett entydigt råd att inte driva en skadeståndsprocess, säger Göran Persson.

Rådet: Låt bli

Banken bedömer alltså sannolikheten för att nå framgång i en eventuell skadeståndsprocess som utomordentligt låg.

– Det är ingen gratis lunch att inleda en sådan här process, säger Göran Persson.

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson är nöjd med beskedet från bankens styrelse.

– Här redovisar banken att man har gjort inte mindre än tre av varandra oberoende utredningar av Birgitte Bonnesen av mycket framstående advokater på det här området och alla tre har samstämmigt kommit fram till att hon inte gjort något fel som kan ligga till grund för en skadeståndstalan.

"Kännbara påföljder"

Per E Samuelson anser att det här är ett steg i rätt riktning för att bekräfta att Birgitte Bonnesen och den gamla ledningen inte gjort något fel.

– Om man inte ens är skadeståndsskyldig kan man inte ha gjort sig skyldig till något brott, säger han.

Birgitte Bonnesen kommer inte själv att uttala sig, säger Per E Samuelson.

Göran Persson anser att Bonnesen, Wolf och de tidigare styrelseledamöterna redan har fått betala ett visst pris för sitt agerande i form av att de har förlorat sina arbeten och att Bonnesens avtal om avgångsvederlag hävdes.

– En sak är säker, Birgitte Bonnesen har drabbats av ganska kännbara påföljder, säger Göran Persson.

– Om det är tillräckligt vill jag inte säga. Men vi kommer inte ta det vidare i en skadeståndsprocess. Det har vi granskat och kommit fram till det här ställningstagandet.

Fick sparken

Småspararnas organisation, Aktiespararna, har krävt att banken agerar för att driva en skadeståndsprocess mot ett flertal tidigare ledningspersoner samt att driva skadeståndskrav på 3,7 miljarder kronor. Men styrelsen har nu beslutat att inte godkänna Aktiespararnas krav.

Bonnesen fick sluta i spåren av misstankar om penningtvätt i Baltikum. Banken fick så småningom böta fyra miljarder kronor och hon är föremål för åklagarens förundersökning om brott.

Finansinspektionen (FI) motiverade det höga bötesbeloppet med att Swedbank haft otillräckliga processer och kontrollsystem mot penningtvätt. Bankens baltiska verksamhet har också saknat tillräckliga resurser för att motverka penningtvätt, ansåg FI.

Redan förra året beslöt styrelsen att avstå från att inleda en process mot Birgitte Bonnesen och Michael Wolf avseende räkenskapsår före 2019.

Följ ämnen i artikeln