Efter elprischocken – så pressar du kostnaden

Publicerad:
Uppdaterad:
De höga elpriserna kan kosta en villaägare 2 000 kronor extra.
Foto: Johnér
De höga elpriserna kan kosta en villaägare 2 000 kronor extra.

Elpriser

Det kalla vintervädret har fått elpriserna att skjuta i höjden.
Mars har hittills varit den dyraste elmånaden sedan maj 2011.
Ett bra tillfälle att se över sina avtal med andra ord.

Kylan ser ut att behålla greppet om Sverige ett bra tag till. Och det märks på elpriserna. I februari låg medelspotpriset på 40 öre/kWh. Hittills i mars har det varit ännu högre – hela 48 öre/kWh.

Det är den högsta elprisnivån sedan maj 2011, enligt elprisjämförelsesajten elskling.se.

”Negativ överraskning”

– Det har varit kallt ganska länge vilket leder till högre elpriser. Elräkningen kommer nog komma som en negativ överraskning för många, säger Faraz Azima, vd på elskling.se.

Hittills i år ligger priserna 30 procent högre än förra vintern. Dessutom ökar förbrukningen i och med de kallare vädret. För en villaägare kan det handla om 2 000 kronor mer i elkostnad under årets tre första månader.

– De som har rörliga avtal får en dubbelsmäll, eftersom man förbrukar mer och dessutom får betala fler ören per kilowattimme, säger Faraz Azima.

Se över avtal

Svedan i plånboken må redan vara ett faktum med tanke på att vinterns köldknäpp så småningom ska övergå i vår. Men Faraz Azima tycker att den kan fungera som ett argument för att se över sina elavtal.

– Många har dåliga avtal idag. Vissa har fastprisavtal och betalar just nu mer än de som har rörliga avtal, trots att priserna stigit så mycket.

Rörligt eller fast – vad ska man välja?

– Om man har ett rörligt avtal och hela tiden oroar sig för att det ska smälla kanske man ska fundera på om man fortsatt ska vara oskyddad mot prisvariationerna eller teckna ett fast avtal. Just nu kan man binda på ganska schyssta nivåer, säger Faraz Azima.

Det finns flera jämförelsesajter där du kan jämföra olika avtal, utöver elskling.se. Till exempel Compricer, men också elpriskollen.se, som drivs av Energimarknadsinspektionen.

– Det är inte så lätt att jämföra rörliga avtal om man inte är en expert, därför kan man nyttja något av de verktyg som finns att tillgå, säger Faraz Azima.

Skatten flyttas

En nyhet för i år att att energiskatten flyttats från elhandelsfakturan till elnätsfakturan. Man ska därför inte jubla om elhandelsfakturan är lägre än väntat.

– Det kan lura många. Men om man slår ihop båda fakturorna kommer kostnaden att vara högre för många nu i mars, säger Faraz Azima.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN