Så vill finansmannen rädda ekonomin: Slå ihop Norge och Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Den ekonomiska krisen till följd av corona väntas bli hård.

Men en välkänd norsk finansman har ett förslag – att Norge och Sverige går samman.

– Vi har pengar och ni har industrin, säger Jan Petter Sissener till Dagens Nyheter.

Den norska finansmannen Jan Petter Sissener är känd för att väcka reaktioner. Det senaste utspelet är inget undantag.

I en intervju med Dagens Nyheter om coronapandemins följder har den 65-åriga investeraren ett innovativt förslag.

– På ett sätt borde Norge och Sverige fusionera. Det hade varit ett förnuftigt sätt att möta framtiden, säger Sissener till DN.

Jan Petter Sissener spår att den ekonomiska krisen blir svår. Redan nu har många förlorat jobbet och företag går i konkurs på löpande band. Och värre lär det bli framöver, enligt finansmannen.

1 av 2 | Foto: TT
Jan Petter Sissener

”Skulle bli slagkraftigt”

Sissener poängterar dock att Norge har en stor fördel i en ekonomisk kris: oljefonden, med över 10 000 miljarder kronor.

Men Norge befinner sig i en oljeparadox enligt finansmannen.

Skatteintäkterna från oljan är dubbelt så stora som från all annan industri i landet tillsammans, skriver DN. Men att helt förlita sig till oljan håller inte över tid, sett till såväl klimatet som dumpade oljepriser i världen.

– Vi måste in i en förändringsprocess och investera oss bort från oljeberoendet. Samtidigt måste vi upprätthålla oljeproduktionen.

För att effektivisera och skynda på satsningen på nya investeringar borde Norge alltså göra gemensam sak med Sverige, tycker Sissener.

– Vi har inga Wallenbergare i Norge, men vi har pengar och ni har industrin. Det skulle bli slagkraftigt både industriellt och finansiellt. Och så är vi så lika, säger han till DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE