Hård kritik mot Vattenfall

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-04-17

Flera partier är kritiska till att statliga Vattenfall pressar sina underleverantörer.

– I denna allvarliga kris så borde staten vara ett föredöme, säger M:s näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Även regeringen skickar nu med en känga.

Hjälmered anser att näringsminister Ibrahim Baylan (S) och regeringen brustit i sin styrning av statliga bolag under coronakrisen. Han tycker att Baylan inte "bara ska tala fint" på pressträffar utan styra bolagen så att staten är ett föredöme.

Ibrahim Baylan håller med om att Vattenfall gick över gränsen. Han träffade ledningen i går och tycker att det är bra att energijätten nu ber om ursäkt.

Hjälmered är kritisk till hur både Vattenfall och statliga Jernhusen, som äger centralstationer, har agerat under krisen.

– Jag tycker inte att Vattenfall ska gå i bräschen för att klämma åt och trycka till leverantörer, säger han.

– Och jag tycker inte heller att Jernhusen ska agera som de gör, utan sänka hyrorna och vara ett föredöme.

Baylan pekar på det extremt ovanliga läget.

– Då måste vi hjälpas åt och det inbegriper självklart även statliga bolag, säger han.

Vill ha lägre pris

Hjälmered vill att regeringen som ansvarig för bolagen nu går in och säger till om vad det är som gäller.

– Det rimliga är att Vattenfall, om det nu är så att man har potentiellt allvarliga problem, ser till att stoppa aktieutdelningen. Och då får ägarna, det vill säga Baylan, vara tydliga med vad man vill.

På bordet inför bolagsstämman om en dryg vecka ligger förslaget om drygt sju miljarder kronor i aktieutdelning till ägaren staten. Baylan vill i nuläget inte säga något om hur det blir med den saken.

Vattenfall har satts under ekonomisk press efter det att elpriset rasat senaste tiden. Bolaget har därför skickat ut ett brev till sina underleverantörer om att sänka priserna med 20 procent, vilket TV4 Nyheterna var först att rapportera om.

I brevet skriver bolaget att det "inte ser någon återhämtning på kort eller medellång sikt och med det intäktsbortfall som uppstått och förväntas bestå behöver Vattenfall sänka sina kostnader drastiskt för att säkra företagets fortlevnad".

Mer oetiskt

Även regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centern är kritiska mot Vattenfalls agerande.

L:s näringspolitiske talesperson Arman Teimouri tycker att företag som agerar så gör fel.

– Det blir än mer oetiskt när det är ett statligt bolag som sätter sina underleverantörer i denna form av gisslandrama, säger han.

Centerns näringspolitiska talesperson Helena Lindahl tänker i nästa vecka begära att riksdagens näringsutskott kallar till sig Vattenfalls ledning för att få en förklaring till bolagets agerande.

– Tillvägagångssättet som beskrivs är helt oacceptabelt. Det som statens eget företag underförstått har sagt är att "sänker du inte priset så får du inte göra affärer med oss i framtiden", säger hon.

– I förlängningen innebär det här att ett stort och helstatligt företag med ganska aggressiva påtryckningar försöker få minde företag som befinner sig i beroendeställning att bära en ännu större börda för coronakrisen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln