Julskinkan svindyr: ”Väldigt kännbart”

Publicerad 2022-11-30

Skinkan, kronjuvelen på det svenska julbordet, har blivit 25 procent dyrare.

Och priset på griskött är inte det enda som stiger när inflationen fattar sitt grepp om julen.

– Det blir väldigt kännbart, säger mat- och lantbruksexperten Emma Frödå.

Som om julen inte var tillräckligt kostsam kommer nu en extra smäll: Julskinkan blir svindyr.

– Priset för slaktgris har gått upp med 25 procent vecka 46 i år i jämförelse med vecka 46 förra året. Det är så mycket dyrare det blir att köpa in varan i butik, säger Emma Frödå, mat- och lantbruksexpert på Danske Bank.

Bakom prishöjningarna ligger bland annat högre spannmålspriser, ökade elkostnader och dyrare bränsle.

– Ukrainakrisen har slagit hårt mot köttbönder. Grisar lever på spannmål vilket har blivit väldigt mycket dyrare. Därtill har drivmedlet till maskinerna och elen till stallarna påverkat lantbrukarna mycket.

Emma Frödå är mat- och lantbruksexpert på Danske Bank.

Långa ledtider

Emma Frödå påpekar att lantbrukarnas lönsamhet inte har ökat på grund av att priserna i butik har blivit högre.

– Lönsamheten för bönderna har inte stuckit iväg, det är deras kostnader som har gjort det. Sedan kan man se att priset på spannmål har gått ned den senaste tiden, men det återspeglas inte i priserna i affärerna eftersom att det är långa ledtider.

Även mejeriprodukter, som används till det mesta av julbaket, har rusat enligt Emma Frödå.

– För mjölkproducenter som levererar till Arla har avräkningspriset ökat med ungefär 60 procent de senaste 12 månaderna. Det är smör till bakningen och ostarna på julbordet som blir dyrare för konsumenterna.

Julskinka är en klassiker på svenska julbord.

Kraftigare prisökning på julmat

Men det stannar inte där. Enligt en mätning från SCB har livsmedel som är vanliga på julbordet stigit mer än den generella prisutvecklingen under 2022.

Tillexempel har priset på gravad och rökt lax stigit med 35,5 procent sedan december 2021 samtidigt som sillkonserver har blivit 28,7 procent dyrare.

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Skinkan är 25 procent dyrare i år jämfört med i fjol.

”Tycker man ska välja svenskt”

Choklad, nötter och torkad frukt är några av de klassiska julkategorierna som har ökat minst i pris.

Emma Frödå vill trots de dyra prislapparna rekommendera julfirare att välja svenska varor även om det finns billigare utländska alternativ.

– Jag tycker verkligen att man ska välja svenskt kött. Det är viktigt för att vi ska kunna ha kvar ett livskraftigt lantbruk med bra djurhållning. Man kan alltid ha lite mindre kött och mer vegetariskt på julbordet, det är det bästa för plånboken och hälsan.

Följ ämnen i artikeln