Experten varnar för elransonering i vinter

Publicerad 2022-09-06

Elkrisen har antagit nya proportioner och Europa håller andan medan vi går mot kallare årstider.

Nu varnar experter för att ransonering på el snart kan bli verklighet.

– Ransoneringar tar man till i riktiga kristider men nu är vi kanske där, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

Elkrisen tycks växa sig allt större. Ryssland har deklarerat att de inte kommer att skruva på gaskranen ”förrän det kollektiva väst häver sina sanktioner”. Börsen har dykt och hushållen är oroliga.

Det diskuteras vitt och brett om hur Europa ska klara av elförsörjningen under höst- och vintermånaderna men ovissheten är stor.

Enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, kan ransonering bli aktuellt om krisen fortsätter att skena i nuvarande takt.

– Många framhåller just nu att Sverige främst är ett exportland när det kommer till el och att vi borde kapa exporten till övriga Europa. Men under vintrarna är vi faktiskt ibland i mer behov av att importera. Blir det så kan det bli nödvändigt att införa någon form av ransonering.

Den 8 januari 1974 infördes bensinransonering i Sverige. Bakgrunden var att under 1973 slöt sig oljeländerna i arabvärlden samman i en kartell och genom att minska världens oljeproduktion skulle man trissa upp priset. Ransoneringen kom att vara till 30 januari samma år.

Elnätet kan kollapsa

Framförallt skulle ransoneringen enligt Christian Kopfer behövas som en åtgärd för att undvika att elnätet kollapsar.

– Om vi inte kan ha ett bra flöde av el är risken att vi inte kommer att kunna upprätthålla spänningen i nätet vilket behövs för att det inte ska krascha.

Christian Kopfer tror att en ransonering i första hand skulle rikta sig mot offentliga anläggningar snarare än mot privathushåll.

– Det är inte som att Sverige skulle bli helt nedsläckt, men man kanske drar ned på förbrukningen med några procent. I Tyskland är det redan ransonering, där stänger man tillexempel ned simhallar som drar väldigt mycket energi för uppvärmning och liknande.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Starkare uppmaningar

Däremot tror Christian Kopfer att man kan förvänta sig starkare uppmaningar om att dra ned på sin elanvändning.

– Det är svårt att upprätthålla en lag om hur mycket energi man får konsumera, men starka uppmaningar om att till exempel dra ned på värmen kan vi nog få se. Men det bör man redan nu kolla på oavsett om det är ransonering eller inte.

Om det blir ransonering hänger enligt Christian Kopfer på hur krisen utvecklar sig och hur vintern blir rent vädermässigt. Men han ser det inte som osannolikt att det skulle kunna införas i slutet av året eller början av nästa år.

– Det beror på hur det kommer att se ut med kylan men december, januari, februari lär som vanligt bli tuffast.

Att duscha varmt och länge drar mycket el.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln