Vinstras för Nordea – ser över utdelning

Publicerad 2019-07-18

Nordeas avgående vd Casper von Koskull visar siffrorna. Arkivbild.

Nordeas vinst rasar och avgående vd Casper von Koskull är inte nöjd.

Bankledningen flaggar för att det kan bli sänkt utdelning till ägarna framöver.

Aktien faller dessutom kraftigt på Stockholmsbörsen.

Efter Handelsbanken och Swedbank var det dags för Nordea att visa korten när banken presenterade sin delårsrapport under morgonen.

Den innehöll inte speciellt många glädjeämnen.

Rörelsevinsten på 900 miljoner euro, cirka 9,45 miljarder kronor, var 34 procent sämre än samma period föregående år.

Även det så viktiga räntenettot sjönk, detta med fyra procent till 1 071 miljoner euro.

– Jag är inte nöjd och resultatet är inte tillfredsställande. Men självklart ska vi jobba vidare, vi vill öka på intäkterna och ta ner de strukturella kostnaderna, säger vd:n Casper von Koskull till TT.

Nordea gav samtidigt aktieägarna ytterligare en kalldusch i form av beskedet att man tvingas se över de finansiella målen gällande kapital- och utdelningspolicy.

– Det här gör vi eftersom vi är en förändrad bank. Vi har minskat på riskerna, investerat väldigt tungt i digitala plattformar och regelefterlevnad, och vi har koncentrerat vår verksamhet till Norden. Vi är inne i en ny fas med ökat fokus på kunderna, säger vd:n Casper von Koskull.

Besked i höst

När de finansiella förutsättningarna och marknaderna förändras är en översyn av målen helt naturligt, anser han.

– Efter att ha haft samma finansiella mål under de senaste fyra, fem åren är det rätt tidpunkt att se över dem nu.

Medan Swedbank gav beskedet att aktieutdelningen sänks från tidigare 75 procent till 50 procent av vinsten vill Nordeas vd i nuläget inte säga något om vilken förändring man kan tvingas att göra.

Klart är i alla fall att hösten kommer att bli avgörande för Nordea.

– Då får vi en bättre bild över vilka kapitalkrav vi omfattas av, nu när vi är med i bankunionen.

Från marknaden är det dock kalla handen och aktien rasar under förmiddagen fem procent på Stockholmsbörsen. Bankanalytikern Andreas Håkansson vid Danske Bank är också negativt inställd till rapporten.

– Det är tydligt att problemen som Nordea ser i resultaträkningen fortsätter. Det är speciellt på räntenettot som är den viktigaste intäktsraden som vi ser ett negativt momentum. Jag ser ingen möjlighet för banken att nå upp till de nuvarande finansiella målen, säger han till TT.

Får gå samma väg som Swedbank

För aktiesparare har banksektorn historiskt sett, ansetts som en stabil utdelningsmaskin där bland annat Nordea i år delade ut 7:71 kronor per aktie. Detta kan nu vara på väg att förändras och Andreas Håkansson tror att banken tvingas gå samma väg som Swedbank.

– Det skulle nog inte vara en överraskning om även Nordea behöver sänka sin utdelning, säger han.

TT: Var placerar du Nordeas rapport jämfört med de övriga tre storbankerna?

– Det är den svagaste rapporten och då utgår jag från lönsamhet för det är ju det viktigaste. Det skiljer väldigt mycket mellan de fyra storbankerna.

Medan Stockholmsbörsen i år har utvecklats starkt med en uppgång på drygt 15 procent så har banksektorn gått åt motsatt håll, mycket beroende på osäkerhet i anslutning till penningtvättsmisstankar som främst rört Swedbank. Dessutom lider sektorn av det låga ränteläget där nu ytterligare press kan komma om amerikanska Fed och Europeiska centralbanken genomför sänkningar framöver.

– Det låga ränteläget påverkar bankerna generellt sett. Det som påverkar Nordea är att man har exponering mot länder som går betydligt sämre än Sverige i dag. Skulle ECB sänka vilket det nu talas om så skulle det bli ökade problem för speciellt Nordea som är exponerat mot Finland, säger Andreas Håkansson.

Följ ämnen i artikeln