Intensivår ska ge nyanlända jobb

Av: 

TT

Publicerad:
Arbetsförmedlingen får 100 miljoner kronor för att kunna erbjuda intensivåret. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arbetsförmedlingen får 100 miljoner kronor för att kunna erbjuda intensivåret. Arkivbild.

Liberalerna

Nyanlända ska få möjlighet att genomgå ett intensivår för att öka chansen till jobb, efter en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Insatsen erbjuds från och med mitten av april nästa år.

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att införa det så kallade intensivåret som ska bestå av skräddarsydda insatser för den nyanlände, till exempel intensivpraktik, kortare yrkesutbildningar, matchningsinsatser och mentorskapsprogram, säger Alireza Akhondi, centerpartistisk riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet.

– Vi har sett att etableringsuppdraget inte har levererat goda resultat trots en högkonjunktur. Även om siffran har justerats uppåt på senare tid så har vi inte varit nöjda med utfallet. Det tar för lång tid för den nyanlända att komma in i egenförsörjning, säger Akhondi.

Intensivåret ska erbjudas personer inom etableringsuppdraget från och med den 15 april nästa år. Arbetsförmedlingen får ytterligare 100 miljoner kronor för att genomföra insatsen.

– Det deltar ungefär 20 000 i etableringsuppdraget just nu, volymerna har minskat drastiskt jämfört med för några år sedan. Sedan kommer inte alla att omfattas av insatsen, utan det finns en urvalsprocess. Men vi har säkerställt att det gäller för hela etableringsuppdraget, säger Akhondi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN