Alex, 20, tog sitt liv – trodde han förlorat miljoner på börshandel

Familjen stämmer den uppmärksammade appen Robinhood

Publicerad:
Uppdaterad:

Aktier

Mejlet som berättade att allt var i sin ordning kom för sent.

20-årige Alex Kearns var redan död när börsappens kundtjänst meddelade att han inte var skyldig några pengar.

– Han trodde att han hade förstört sitt liv, säger pappan Dan Kearns till CBS News.

Saldot på skärmen var illrött. Siffrorna visade att underskottet uppgick till över sex miljoner kronor.

Alex Kearns, student vid University of Nebraska i den amerikanska Mellanvästern, hade en tid bedrivit handel med komplexa finansiella instrument på den populära appen Robinhood.

Den 11 juni förra året var han övertygad om att en optionsaffär gått alldeles åt skogen. Klockan 03.26 skickade kundtjänsten ut ett meddelande om att hans konto hade belagts med restriktioner på grund av vad som såg ut att vara en skenande skuld. Robinhood krävde att Alex skulle betala motsvarande 1,4 miljoner kronor inom några dagar, rapporterar CBS News.

Alex Kearns blev bara 20 år gammal.
Foto: PRIVAT
Alex Kearns blev bara 20 år gammal.

”Ville aldrig ta så här stora risker”

Under natten försökte Alex desperat nå appens support. Men han fick bara automatiserade mejlsvar som flaggade för att hanteringstiden kunde vara längre än vanligt.

Senare samma dag knackade en polis på hemma hos föräldrarna Dorothy och Dan för att berätta att deras son var död. Alex hade tagit sitt liv eftersom han var rädd att hans skuld skulle ruinera familjen.

I ett avskedsbrev ifrågasatte Alex börsappens bristande kontrollsystem.

”Hur kan en 20-åring utan inkomst få tillgång till en hävstång på nästan en miljon dollar?”, skrev han till föräldrarna.

”Nu i efterhand har jag ingen aning om vad jag gjorde. Jag ville aldrig ta så här stora risker.”

Foto: Patrick Sison/AP
Alex föräldrar har nu lämnat in en stämning mot Robinhood.

Risk att folk blir fartblinda

På måndagen lämnade Dorothy och Dan Kearns in en stämning mot Robinhood. De menar att företaget medvetet förser oerfarna småsparare med avancerade verktyg för mycket riskabel börshandel.

En talesperson för Robinhood uppger i en kommentar till CBS News att rutinerna för att säkerställa användarnas kompetens har skärpts. Det räcker dock fortfarande med att en kund säger sig ha begränsad erfarenhet av investeringar för att det ska bli möjligt att köpa och sälja optioner.

Robinhood spelade även en central roll i hysterin kring spelkedjan Gamestop. Bolagets aktie rusade efter att användare på nätforumet Reddit bestämt sig för att lära Wall Street-miljardärerna en läxa.

Enligt kritiker uppmuntrar appens casinoliknande utseende till ökat risktagande.

– Folk kan bli fartblinda av det här. Vi har inte sett så mycket av det än här i Sverige, men det kan komma, har Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas bank och finansbyrå tidigare sagt till Svenska Dagbladet.


Publicerad:

LÄS VIDARE