Ekonominestorn spår: Så kommer städerna att förändras

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-10

Pandemin skyndar på en rad redan påbörjade rörelser i samhället.

Men att städerna skulle dö ut för att människor flyttar därifrån, avfärdar ekonominestorn Kjell A Nordström med eftertryck.

– Däremot kommer både städer och landsbygden att förändras, säger han.

Alla vill bo i hus. Alla vill jobba hemma. Alla vill bort från stadskärnan. Nåväl, alla är att ta i – men trenden är tydlig.

Det syns i villaprisernas kraftiga ökning det senaste året, på den utbredda butiksdöden och på siffror som pekar på att fler flyttar ut från städerna.

Tecken så goda som några på att landsbygden har fått ett uppsving på städernas bekostnad. Tecken på att en ny grön våg är på väg att blomma ut. Eller?

Svaret är mer komplext än så, hävdar Kjell A Nordström, författare, forskare och ekonomie doktor.

– Jag kallar det för ”the donut city”, säger han.

Munkstaden?

– Precis, munkstaden, även om det låter mer ”quirky” på svenska.

Kjell A Nordström, författare och ekonomie doktor.

Då försvinner stadens ”coolhet”

Liknelsen, förklarar han, går ut på att den inre cirkeln får problem medan ringen stärks. Som en sockermunk.

Det har synts i Stockholms innerstad, bland annat, där kontorslokaler står tomma och butiker klappar igen. Enligt samma tes kommer alltså de yttre stadsdelarna stärkas.

– Om det fortsätter är frågan vad som händer med attraktiviteten. Vill man bo i stan då? Det är inte alls givet.

Han fortsätter:

– En del av stadens coolhet har varit närheten till shopping, restauranger och hippa klubbar. Om det är så att Nacka blir en liten egen komplett stadsdel finns det inte längre någon anledning till att bo inne i stan.

Pandemin skyndar på utvecklingen

I den nyutkomna boken ”Corona Express - En liten bok om världen efter pandemin”, resonerar Kjell A Nordström och Per Schlingmann kring just dessa frågor: kommer pandemieffekterna bli bestående?

– Det här viruset skyndar på saker som redan var satta i rörelse. Att handla på nätet hade vi gjort innan, att sitta och småkonferera hemma med Facetime hade vi gjort innan. Men sedan satte viruset en förfärlig rulle på olika saker, säger Kjell A Nordström.

”Om det är så att Nacka blir en liten egen komplett stadsdel finns det inte längre någon anledning till att bo inne i stan”, säger Nordström.

Likaså att fler flyttar till landsbygden?

– Att vi hade börjat intressera oss för att bo på Gotland tre dagar i veckan i anslutning till helgen hade redan diskuterats. Men det är ingen fråga om att flytta till Hälsingland eller inre Norrbotten. Det handlar snarare om att flytta till mindre städer, ofta i närheten eller i omedelbar anslutning till en stad. Morgongåva utanför Uppsala till exempel. Det är en jäkla rulle där uppe.

Mindre städer kan få ett uppsving

Är detta början på slutet av urbaniseringen?

– Nej. Jag tror bestämt nej. Men det är början på stadens omgörning. 

Siffror från SCB pekar på att nettoinflyttningen i Stockholms innerstad minskar som sällan förr. Är inte det ett tecken?

– Absolut, men det kom också siffror som visar att regionhuvudstäderna växer. Det vill säga att folk är missnöjda med den stora staden. Missnöjda med trafikproblem, höga hyror och få lägenheter. Då får det bli Jönköping i stället.

Men, säger Kjell A Nordström:

– Folk vill bo i ett Jönköping som har en snabb förbindelse till både nord och syd så att du kan jobba två dagar i veckan i en större stad.

Följ ämnen i artikeln