Vattenfalls nya vd: Behöver öka takten

TT

Publicerad 2020-09-10

Anna Borg blir ny vd på Vattenfall.

Vattenfalls nya vd Anna Borg har stora projekt att ro i land när hon tillträder i november. En föränderlig värld gör att bolaget behöver öka takten, anser hon.

– Jag känner också att vi i nästa fas behöver bli bättre på att fokusera och prioritera, säger hon till TT.

Under den tidigare vd:n har Vattenfall satt upp ett mål som handlar om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Den vägen ska nu den nya vd:n Anna Borg fortsätta på.

– Det är förpliktigande på många sätt och innebär många stora saker. Mycket har vi påbörjat, men jag känner också att vi i nästa fas behöver bli bättre på att fokusera och prioritera och exekvera på det vi har startat, säger hon.

Anna Borg pratar exempelvis om projekt med stora havsbaserade vindkraftsparker och stora förändringsprojekt i verksamheten som ska ros i land. Takten behöver också ökas, enligt Borg.

– Energimarknaden ändras så snabbt.

Obalans i elförsörjning

Under den senaste vintern och våren blev obalansen i den svenska elförsörjningen tydlig. Den mesta produktionen sker i norr samtidigt som elanvändningen är större i söder. Det har inte bara lett till obalans i försörjningen utan också till prisskillnader där priserna under perioder skjutit i höjden i södra Sverige.

– Vi har ingen brist på el i Sverige. Däremot har vi inte alltid möjlighet att ha elen på rätt ställen där vi behöver den, säger Anna Borg.

Den mest effektiva lösningen för att hantera problemet är enligt henne att bygga ut överföringskapaciteten. För att lösa det behöver både elnäten och kapaciteten byggas ut. Stamnätet ansvarar Svenska Kraftnät för medan energibolagen står för den andra delen.

– Om vi bara breddar det ena kommer det bli kö i alla fall. Sen kan vi också jobba med andra energibolag för lokala lösningar, säger Anna Borg.

– Nu har vi haft en extrem situation i vinter och vår med väldigt mycket kraft i norra Sverige och väldigt stora skillnader mellan områden. Det tror jag att vi kommer att se även i framtiden, i vissa perioder.

Väderberoende elkraft

Hon tror också att vi kommer att få leva med vissa prisskillnader mellan olika delar av landet även framöver. En del i det är att mycket av elkraften i Norden är väderberoende.

– Vi kommer att få se det oftare än vi har gjort historiskt. Det beror bland annat på att vi har mycket mer vindkraft i systemet. Det är ett mycket mer volatilt kraftslag i den bemärkelsen att när det blåser mycket producerar det mycket och när det inte blåser producerar det inte alltid.

Beslutet att stänga kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 vid årsskiftet står fast.

– Det är helt rätt beslut både tekniskt och ekonomiskt. Det är en anläggning som är byggd på 70-talet och inte är tänkt att användas mycket längre. Det är viktigare att satsa på våra andra anläggningar, säger Anna Borg.

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln