Norra Norrland skriker efter arbetskraft

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-03-18

Här byggs en gigantisk fabrik som kommer behöva arbetskraft. Arkivbild.

Förmodligen de hetaste jobbregionerna just nu. Norra Norrland skriker efter arbetskraft, försöker aktörerna i norr trumpeta ut.

Kanske den hetaste, ja. Den beskrivningen är Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i Norra Norrbotten, beredd att skriva under på. Och norra Västerbotten med Skellefteå i front lär inte vara sämre.

Tillsammans höll Arbetsförmedlingens nordligaste regioner en pressträff på tema arbetskraftsbrist i norr. Låg arbetslöshet, hög sysselsättningsgrad, jättesatsningar från industrin och brist på arbetskraft gör att det behövs många som flyttar in från södra Sverige.

Exakt hur många nya jobb som väntas de närmaste åren vågar sig de regionala AF-cheferna inte på att ange. Men ihop med batteritillverkaren Northvolt, vars satsning plus alla kringtjänster bedöms skapa runt 7 000 jobb i Skellefteåtrakten, så lär det handla om ett femsiffrigt belopp.

700 miljarder

På senare tid har flera stora företagssatsningar och investeringar på totalt 700 miljarder kronor i norra Sverige presenterats, enligt Arbetsförmedlingen. Det handlar förutom Northvolt, om LKAB:s satsningar i Kiruna, SSAB:s miljövänligare stålproduktion och nu senast H2 Green Steels gröna stålfabrik i Boden.

Inflyttning från övriga Sverige är ett måste. Arbetskraften i norr räcker inte på långa vägar. Utmaningen att locka sörlänningar så långt norr ut i Sverige är stor.

Jämn könsfördelning

En knäckfråga blir att locka par/familjer – att kunna erbjuda båda jobb, enligt Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningen på Northvolt.

– Hur kan vi hjälpa även medföljande att få jobb, säger hon.

Siktet är inställt på att locka ungefär hälften, av de cirka 3 000 som så småningom kommer att jobba på batterifabrikerna, utanför regionen. Och ambitionen är att ha en helt jämn könsfördelning, enligt Borstedt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln