Kunderna flyr Nordea

Publicerad 2017-11-29

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har anledning att vara bekymrad.

Nordea fortsätter att backa sedan man meddelade sitt flyttbesked i september. För första gången på åtminstone 15 år krympte Nordeas bolåneportfölj i oktober, rapporterar Bloomberg News.

Det har snart gått tre månader sedan Nordea meddelade att huvudkontoret ska flyttas från Stockholm till Helsingfors. Upprördheten har varit stor, och såväl fackförbund som privatkunder har hotat att lämna banken.

I början på oktober fick Nordea ett historiskt dåligt betyg av kunderna – 6 av 10 var direkt missnöjda med banken.

En miljard back

Och nu kommer nästa smäll. För under oktober minskade Nordeas svenska bolåneportfölj – för första gången på åtminstone 15 år. Det enligt Bloomberg News, som bygger sina beräkningar på statistik från SCB.

I oktober bestod den svenska bolåneportföljen av 444,7 miljarder kronor, vilket var en minskning från 445,6 miljarder i september. Marknadsandelarna droppade från 15 procent i januari till 14,4 procent i oktober.

Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea, bekräftar utvecklingen i ett mail till Bloomberg:

”Det är korrekt att inflödet i oktober var negativt på månadsbasis. Men vi har fortfarande ett positivt inflöde på årsbasis.”

Hennes förklaring till tillbakagången är att banken ”valt att vara något mer försiktiga på bolånemarknaden under året”, och att man ”inte aktivt försökt vinna marknadsandelar”.

Småbanker växer

Totalt fortsatte de svenska bolånen att växa under oktober med 7,3 procent jämfört med samma månad i fjol. De mindre bankaktörerna har varit mest framgångsrika med att kapa åt sig marknadsandelar, skriver Bloomberg med hänvisning till Nordeas aktieanalysavdelning.

SBAB tog 23 procent av de nya lånen, följt av Länförsäkringar på 17 och Danske Bank på 9. De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – stod tillsammans för mindre än hälften av utlåningen.