Enorma skillnader i boendeavgifter

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Värme & energi

Vad du betalar för el, värme, avfall och vatten varierar kraftigt beroende på var du bor. Skillnaden mellan landets billigaste och dyraste kommun är 12 000 kronor per år för en trerumslägenhet, visar en ny kartläggning.
– Den här stora skillnaden borde vara föremål för politisk diskussion, säger Jennie Wiederholm på Nils Holgerssongruppen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk dina boendekostnader och spara pengar. Vi sänker dina elpriser med cirka 20% - samtidigt som du byter till grönare el!

Kundkraft

El, värme, avfall och vatten. Nödvändig service för att vardagen och samhället ska fungera. Men prislappen varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. Den som bor i en trerumslägenhet i Tanums kommun betalar 80 procent mer för dessa tjänster än den som bor i Luleå.

På ett år motsvarar det 12 000 kronor, visar Nils Holgerssongruppens årliga kartläggning.

”Är det rätt?”

– Den här stora skillnaden borde vara föremål för politisk diskussion. Tycker vi att det här är rätt?, frågar sig gruppens ordförande Jennie Wiederholm.

Att det ser ut som det gör beror på flera saker, påpekar hon. Bland annat skiljer sig förutsättningarna för att dra ledningar mellan landets kommuner, och Luleå, landets billigaste kommun, gynnas exempelvis av ett lågt fjärrvärmepris eftersom de kan använda spillvärme från industrin.

Men det handlar också ofta om verksamheter med dålig konkurrens, och där kunderna har liten eller ingen möjlighet att påverka.

– Det är det som är problemet. Tillsammans kan vi som medborgare bete oss smart genom att lägga sopor på rätt ställe och duscha snålare, men det gör ingen stor skillnad, säger Jennie Wederholm.

Elnätsavgifterna rusar

Sedan 1996 har priserna för el, värme, avfall och vatten ökat betydigt mer än inflationen. Inte minst har elnätsavgifterna rusat, något vi skriver om flera gånger tidigare. Enligt Nils Holgerssongruppen ligger höjningarna de senaste fem åren på 25 procent.

– Elnätsavgifterna är jättebekymmersamma. Det är inget man kan välja bort som konsument, om man tycker att det är för dyrt. Man är hänvisad till det system som finns, säger Jennie Wederholm.

Där kan förändringar dock vara på gång. Energimarknadsinspektionen lämnade nyligen över en utredning till regeringen om hur elnätsavgiftshöjningarna ska kunna begränsas i framtiden.

– Vi hoppas mycket på den. Vi tycker att det är jätteviktigt att man har ett konsumentfokus när man ska försöka skruva på den här regleringen, säger Jennie Wederholm.

VA-taxorna kan stiga

En annan ljuspunkt är att den totala kostnadsökningen för samtliga avgifter och taxor bromsat in. Totalt har de stigit med 0,7 procent jämfört med förra året. Men det är för tidigt att tala om ett trendbrott, anser Jennie Wederholm.

– Ökningstakten på fjärrvärme har dämpats under några år. Elhandeln går upp och ner från år till år. När det gäller VA har branschorganisationen flaggat för stora höjningar, som kommer att dras rätt ur konsumenternas plånböcker. Vi törs inte jubla än, säger hon.

Dyraste kommunerna:

Månadskostnad för vanlig trerumslägenhet.

  1. Tanum – 2 415 kr
  2. Munkedal – 2 334 kr
  3. Nordanstig – 2 281 kr
  4. Härjedalen – 2 248 kr
  5. Årjäng – 2 203 kr

Billigaste kommunerna:

  1. Luleå – 1 359 kr
  2. Borlänge – 1 403 kr
  3. Oxelösund – 1 444 kr
  4. Boden – 1 449 kr
  5. Skövde – 1 460 kr
Publisert:

LÄS VIDARE

Bolagen som pressar ner ditt elpris mest

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Elpriser

Luleå

Tanum