LO: Hälften saknas i krisavtalet

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslen/TT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.

Fack och arbetsgivare gläds åt det snabba införandet av krisavtal, från 1 maj.

Men LO saknar möjligheten till kompetensutveckling när företag och anställda får mindre att göra.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill se att regeringen antar hela förslaget till korttidsarbete, det avtal som ska förhindra stora varsel när företag drabbas av en ekonomisk chock, i det här fallet eventuellt coronakrisens effekter.

– I det akuta läget är det här det viktigaste, det man lägger i dag, säger Thorwaldsson.

Men, han saknar alltså del två i det utredningsförslag till korttidsarbete som förre Metallbasen Anders Ferbe presenterade för ett år sedan, att de anställda när aktiviteten går ner kan utnyttja tiden till kompetensutveckling.

Förmodligen är det en kostnadsfråga ur statens synvinkel, bedömer Thorwaldsson.

Svenskt Näringsliv välkomnar regeringens paket utan att gå in på avsaknaden av kompetensdelen i krisavtalet. Det kommer med all säkerhet att krävas mer, men det viktigaste nu är att det som lagts fram genomförs fort, är arbetsgivarorganisationens utgångspunkt.

"Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs nu tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet", skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

Publicerad: