Överraskande siffra – oväntat få permitterade

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-08-16

Omkring 238 000. Så många var enligt SCB permitterade per vecka under andra kvartalet i år. Det faktiska antalet är därmed långt mindre än hälften så många som anges av ansvariga myndigheter.

– Det stärker min bild av en starkare arbetsmarknad, säger experten Susanne Spector på Nordea.

Tillväxtverket är den myndighet som ansvarar för regeringens massiva stödåtgärd, korttidspermitteringarna. Företag har hittills fått ansökningar beviljade uppgående till 570 000 anställda och det är också en siffra som ekonomer, Svenskt Näringsliv med flera svänger sig med för att peka på hur omfattande och viktigt detta stöd är för att dämpa arbetslösheten och kostnaderna för företagen.

"Jätteintressant"

Men när Statistiska centralbyrån frågade svenskarna var det bara 238 000 anställda som i genomsnitt var permitterade någon gång en enskild vecka under andra kvartalet.

Att den verkliga siffran blir lägre än vad företagen ansökt för är inte så konstigt. Företagen tar i, sen förändras verkligheten, många utnyttjar inte möjligheten i den angivna utsträckningen. Men ändå, även arbetsmarknadsexperten Susanne Spector på Nordea blir överraskad av den låga siffran.

– Det är jätteintressant och bra att SCB mäter det. Det låter lågt, men att det är lägre är ändå fullt rimligt.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl är inne på samma spår och jämför med när företag varslar om uppsägningar, som i slutändan oftast landar på betydligt lägre nivåer än den ursprungliga siffran.

– Företag tar höjd, ungefär som med varsel, säger han.

Kommenterar inte

Förmodligen var siffran högre i början av kvartalet, för att sedan falla tillbaka, tror Spector.

Tillväxtverket vill inte kommentera om SCB-statistiken låter rimlig. Myndighetens egen siffra är en prognos utifrån företagens ansökningar.

– Det blir svårt för oss att kommentera, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket, och pekar på att myndigheten inte är klar med alla avstämningar kring hur mycket företagen använt stödet.

En indikation är ändå att myndigheten nyligen skrev ner prognosen för hur mycket stödet kommer att kosta staten under 2020, till 44 miljarder kronor, vilket bara är hälften av vad regeringen har angett som prognos för totalkostnaden. Konjunkturinstitutet räknar i sin senaste prognos på 420 000 permitterade i snitt under året, alltså långt över vad SCB-mätningarna anger.

Bättre inför hösten

Inför hösten har företagen kunnat söka om förlängt stöd. Den senaste uppdaterade statistiken, junisiffror, från Tillväxtverket visar att av 24 700 företag som lämnat in avstämningar, så sökte 18 000 om förlängt stöd, enligt Tim Brooks.

Susanne Spector tror inte att så väldans många företag kommer att köra permitteringsspåret i höst. Jämfört med andra är hon hyfsat optimistisk om utvecklingen på jobbmarknaden och tror att arbetslösheten toppar i höst. Hon noterar också att de nya ansökningarna hos Tillväxtverket har gått ner dramatiskt.