Boendeekonomen: Så förhandlar du om boräntan

Uppdaterad 2023-03-13 | Publicerad 2022-03-06

Artikeln innehåller annonslänkar

Vill du minska dina månadsutgifter?

Att pruta på boräntan kan ge dig mer pengar över i plånboken.

Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB delar med sig av sina bästa tips.

Alla med ett bolån vet att det är bra att förhandla om räntan med jämna mellanrum. En minskad ränta kan ge extra hundra – eller till och med tusenlappar i plånboken varje månad – beroende på hur din boränta ligger i dag. Att ha koll på sin boränta är alltid en bra idé, oavsett hur riksbanken eller omvärlden påverkar ekonomin.

– En bra utgångspunkt är ju att räntekostnaden, ihop med amortering, är en stor andel av din boendeekonomi. Därför ska du ta den på allvar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

Jämför med andra

Många har kanske en ungefärlig uppfattning om de egna boräntorna – men Claudia Wörmann tycker att man ska skrota det synsättet:

– Du ska veta exakt vad du har för ränta. Du ska kunna mäta din ränta i förhållande till andra banker och dessutom laborera med andra räntor, säger Claudia Wörmann.

ANNONS

Håll koll

Att ta reda på hur en räntehöjning kan påverka din ekonomi är ett enkelt sätt för att se hur det kan påverka de egna månadsutgifterna. Med exempelvis konsumenternas lånelabb kan du experimentera med olika räntesatser på dina lån.

Att själv hålla koll på lånelöptider är också viktigt, det är inte självklart att banken hör av sig när lånen går ut – utan det får du göra själv.

Läs det finstilta

Innan du bokar ett möte hos banken för ett räntesamtal är det bra att ta sig tid att kolla igenom de egna räntorna men också att jämföra med andra banker. I vissa fall kan det mycket väl vara så att det finns andra banker som erbjuder bättre räntor än den egna, men där är det viktigt att tänka efter, menar Claudia Wörmann.

– Man ska tänka på det en eller två gånger. Överlag kan man säga att är det så att de allra flesta banker har rätt lika villkor och räntesatser och att man då hittar någon som är mycket lägre, då handlar det om att läsa det finstilta – och fråga sig: vad är det här?

Risken är att den som hoppar på ett pangerbjudande med låg ränta kan riskera att göra en dålig affär när erbjudandet löpt ut efter 1–2 år, eftersom ränteläget kan vara förändrat.

Men det kan också vara så att erbjudandet är kopplat till att du måste starta ett sparkonto med en viss summa pengar eller att du måste byta bank helt och hållet för att få den låga räntan.

Hur attraktiv kund är du för banken? Ta reda på ditt kreditscore helt gratis här! (Annons från MinKreditkoll.se)

Vad krävs?

Ett annat alternativ för att få mer argument inför bankmötet är att be en mäklare omvärdera ditt hem. Om bostadens värde har ökat i pris eller om du gjort en stor renovering kan du med hjälp av omvärderingen minska din belåningsgrad. I regel kan man göra omvärderingar vart femte år.

Hur mycket lägre ränta kan man kräva av sin bank?

– Det är som när man gick i skolan, att man ställde frågan: hur ska jag göra för att få ett MVG? Då får man veta vad som krävs, sen vad man än tycker om svaret så kan man alltid gå till en annan bank och kolla runt så att man vet hur andra gör.

ANNONS

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET