Sophämtningsapp vann mot Stockholm

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En sophämtare i Stockholm. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
En sophämtare i Stockholm. Arkivbild.

Stockholms kommun ville förbjuda sophämtningsappen Tiptapp från att förmedla hämtning av privatpersoners sopor.

Men nu har domstolen satt ned foten: Tiptapp får grönt ljus att fortsätta verksamheten.

– Vi tycker såklart att det är väldigt skönt att vi får ett klargörande i den ganska utdragna processen, säger Tiptapps vd Tim Bjelkstam.

Processen som Bjelkstam refererar till har pågått sedan i september 2018, när Stockholms kommun förbjöd Tiptapp att förmedla transport av hushållsavfall inom kommunen till någon annan än de entreprenörer som godkänts av kommunen.

Tiptapp fick dock fortsätta verksamheten till dess att mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt fattat sitt beslut, vilket alltså skedde på tisdagen.

Domstolen konstaterar att bestämmelserna i miljöbalken inte innebär att all annan avfallshantering som ligger utanför kommunens ansvarsområde är förbjuden.

"Av lagbestämmelserna går exempelvis inte att utläsa något förbud mot att även andra än fastighetsinnehavare transporterar hushållsavfall till återvinningscentraler och inte heller mot att enskilda utför sådana transporter åt varandra", lyder domen.

Stockholms kommun har fram till den 16 juni på sig att överklaga till högre instans. Miljöförvaltningens chef Anna Hadenius vill inte kommentera domen i sig, eller uttala sig om huruvida förvaltningen ska överklaga eller inte.

– Jag vill inte kommentera domen eftersom jag inte har hunnit läsa den ännu, säger Hadenius.

Rättad: I en tidigare version av texten fick domstolen fel namn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN