Experten varnar för sedelbluffen

Det kontantlösa samhället – guldläge för falskmyntare

Publicerad 2021-07-19

Plastkort, blipp och swish har skapat ett guldläge för falskmyntare. För när allt färre betalar med kontanter blir det lättare att prångla ut falska sedlar.

– Vi har sett allt fler falska 500-lappar dyka upp de senaste åren, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel.

Av hundra personer betalar endast nio med kontanter, enligt den senaste statistiken från Riksbanken.

– Vi använder inte sedlar och mynt på samma sätt som vi gjorde förut. Så rutinerna och kunskapen om hur de ska se ut och kännas har blivit lite sämre. Många konsumenter är inte längre vana vid kontanter och vet inte exakt hur de ska se ut, säger Per Geijer.

Det här är något som bedragare har slagit mynt av. Det senaste året har Svensk handel upprepade gånger slagit larm om att falska sedlar är i omlopp. Så sent som för några veckor sedan gick även polisens nationella bedrägericentrum ut med en varning om en ökad förekomst av falska 500-kronorssedlar.

Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel.

”Varierande kvalitet”

De falska sedlarna upptäcks ofta av handeln.

– Det är just 500-lappar som cirkulerar. De har varit av varierande kvalitet, kan man säga. En del har faktiskt gått igenom skyddsnätet, andra har varit så dåliga att de har upptäckts redan av kassapersonalen, säger Per Geijer.

– Å andra sidan är sedeltransaktioner så ovanliga att vi borde göra lite extra kontroller när de sker. Det gör vi inom handeln, men som konsument är det svårare när man är ovan vid kontanter.

Under maj och juni fick polisen in 63 respektive 44 anmälningar om falska 500-lappar.

Framställandet och spridandet av falska svenska sedlar bedöms vara en inhemsk brottslighet, utan koppling till internationella ligor. Det är inte en typ av brottslighet som följer några tydliga säsongsvariationer.

– Vi ser mer att det handlar om tillfälligheter. Någon har kommit över en större bunt falska sedlar och då förekommer de i ett visst område och sedan dör det ut, säger Per Geijer.

Svårt att upptäcka förfalskade sedlar, enligt experten.

För ett tränat öga är förfalskningarna ganska lätta att upptäcka. Dagens svenska sedlar har vattenstämplar, säkerhetstråd, UV-bilder och andra klassiska säkerhetsdetaljer. Dessutom har de utrustats med ett par funktioner som är extremt svåra att kopiera.

Vicka på sedeln

– Det enklaste sättet att se om en sedel är falsk eller äkta är att vicka på den. Till vänster på sedel finns ett band som ändrar bild från bokstäverna KR till en kungakrona. Och till höger finns en bild som har anknytning till personen på sedeln som ändrar färg när man vickar på sedeln, säger Susanne Meyer, pressekreterare på riksbanken.

Upptäcker man en falsk sedel ska man ta den till polisen och anmäla den.

Så avslöjar du falska sedlar

  • På sedlarnas högersida finns en färgskiftande bild med anknytning till motivet. På exempelvis 500-lappen är huvudmotivet ett porträtt på operasångerskan Birgit Nilsson och på högersidan finns en G-klav som skiftar färg från guld till grönt när man vickar på sedeln. I den färgskiftande bilden ska även sedelvalören synas.
  • På vänstersidan finns ett band med motiv som rör sig och ändras från en kungakrona till bokstäverna ”KR” när man vickar på sedeln. Färgen på bandet varierar mellan olika valörer. På 500-kronorssedeln är bandet rött.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu