Skyfallen kostar samhället miljontals kronor

Så gör du om översvämningen slår mot dig

Publicerad 2021-07-30

Översvämningar kan bli en dyr historia – varje år hamnar försäkringsnotan på hundratals miljoner.

Men vad gäller när skadan är skedd? Och vad kan man göra i förebyggande syfte? Här är allt du behöver veta.

För många kanske det kommer som en ren överraskning när regnet fallit i några dagar och källargolvet täcks av vatten.

Men det är allt annat än ovanligt.

Översvämningar som bland annat orsakas av skyfall bidrar till mellan 3 000 till 6 000 skador per år, enligt branschorganisationen Svensk försäkring.

Och kostnaderna hamnar på ungefär 300 miljoner årligen.

– Det här är dock en oerhört väderrelaterad skada, vilket gör att beloppet kan variera mycket per år. Vissa år drabbas Sverige av stora skyfall, andra år av ett fåtal, säger klimatskadeexperten Staffan Moberg som arbetar på branschorganisationen.

Kan bli dyr försäkringsnota

Han minns särskilt ett år då försäkringskostnaderna drog iväg. Det var 2014 när flera orter drabbades av kraftigt störtregn. Då landade summan på cirka 900 miljoner kronor.

Det var framför allt Malmö som drog upp den kostnaden. Bara där blev försäkringsnotan för skyfallet 600 miljoner.

Men exakt hur många miljoner som måste läggas på översvämningar per år är svårt att uppskatta, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Det varierar beroende på om det handlar om insatskostnader för sandsäckar, barriärer eller pumpar.

– De andra stora kostnaderna är skadeståndsersättningar och skador på fastigheter, privata bostäder, vägar och infrastruktur, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på planering, säkerhet och miljö på SKR.

Flera bär ansvaret vid skador

Men vem är det då som bär ansvaret när översvämningarna bidrar till samhällsskador?

Enligt en klimatanpassningsutredning som gjordes för några år sedan konstaterades det att fastighetsägaren har det yttersta ansvaret att anpassa fastigheter.

I den ställs det också ett krav på kommunerna att de måste beakta klimatförändringarna genom att arbeta med planering och riskhantering. Bland annat när de tar fram nya detaljplaner vid planerade byggen.

– Det är alltså både fastighetsägare, kommunen och staten som har ett ansvar att förebygga att skador inte uppstår vid översvämningar, säger hon.

Stora mängder regn kom över Kristianstad under onsdagen.

Planerade arbetet viktigt

I Sverige pågår det även ett arbete med att identifiera vilka platser som kan slås hårt av skyfall och översvämningar – just för att förebygga skador.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som undersöker detta, drabbas främst ställen längst kusten i södra Sverige. Även platser vid vattendrag, däribland storstäderna.

Några av dessa är Malmö, Göteborg, Stockholm, Karlshamn, Karlskrona, Trelleborg, Falsterbo och Skanör. Men även Karlstad som ligger nära Vänern.

Ann-Sofie Eriksson på SKR berättar att insatserna som görs från olika håll är nödvändiga när extremväder kan bli vanligare framöver.

– Vi jobbar med att det ska finnas mer resurser, då vi anser att det är viktigt att staten tar ett större ansvar med resurser för det förebyggande arbetet.

Försäkringar täcker mot skador

Och just det förebyggande arbetet kommer vara avgörande för att försäkringsbolaget ska fortsätta ge skydd som täcker mot skyfall och andra klimatrelaterade skador, berättar Staffan Moberg.

I dagsläget räcker det med att du har en hemförsäkring.

– Vår målsättning är att fortsätta ge det skyddet i framtiden. Men om det ska ske så många staten, fastighetsägare och kommuner ta sitt ansvar för att klimatanpassa samhället så att sådana här skador inte uppkommer i samma utsträckning, säger han.

Så gör du om översvämningarna drabbar dig

  1. Bryt strömmen eftersom att vattnet kan bli strömförande. Se dock till så eventuell dräneringspump fortsatt är igång.
  2. Försök få tag på en pump för att få bort vattnet. Alternativt kan du använda hinkar till att börja med.
  3. I vissa fall kan du behöva kontakta räddningstjänsten och be om hjälp med pumpning.
  4. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag och VA-bolaget i kommunen för att kunna få ut ersättning.
  5. Se även till att skadorna är fotograferade.
  6. Plocka upp saker av värde till en annan våning eller lägg på en plats med höjd.
  7. Har saker gått sönder så vänta med att slänga dessa tills försäkringsbolaget besökt dig och sett vad som förstörts.

Källor: Villaägarnas riksförbund och Svensk försäkring

Det här kan du göra i förebyggande syfte

  • Skaffa en så kallad backventil. Den gör att vattnet bara kan flöda åt ett håll, det vill säga ut ur huset. När regnet rinner mot huset så ska backventilen slå till och stoppa vattnet. Men den stänger även av allt vatten i bostaden så det inte går att använda.
  • Installera ett pumpsystem. Det är dock dyrare och mer omfattande. Med ett sådant system kan du använda vattnet i sitt hus trots att det eventuellt skulle bli skyfall ute.

Källa: Svensk försäkring