Han kritiserar dyr el – men tjänar på den

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-02-14

Han blev snabbt ett profilnamn för kärnkraftsförespråkarna. Men när Holmens vd Henrik Sjölund varnade för det skenande elpriset och konsekvenserna för industrin berättade han inte allt – skogsbolaget tjänar bra med pengar på elproduktion.

När elpriset stundtals, under vissa timmar, har toppat på två kronor kilowattimmen, mot normala nivåer på under 50 öre, fick det Holmen att delvis stänga igen produktionen. I torsdags var det dags igen, berättar Henrik Sjölund.

Han är irriterad på att Sverige inte klarar överföringen av el från norr till söder, prisskillnaderna mellan landsändarna blir under effekttopparna väldigt stora, det kan i extremfallen vara fem gånger dyrare i söder. Och då blir det en förlustaffär att driva pappersbruken, enligt Henrik Sjölund.

– Det vi har ett jättebekymmer med som en elintensiv industri är att vi inte kan starta och stoppa produktionen hela tiden. Vi kan inte vara en regulator och stå för flexibiliteten för att elnätet inte fungerar, säger han.

Högre vinst, höjd utdelning

Och att prissäkra elen, via finansiella affärer, går inte heller fullt ut enligt honom.

– Det går inte att säkra hur mycket som helst, säger han.

Men trots den tillfälliga motvinden går Holmen som koncern bättre. I fjol var elpriset i genomsnitt rekordlågt. Holmens vinst och lönsamhet, rensat för engångsposter, steg och utdelningen till aktieägarna höjdes.

Och när Henrik Sjölund i en debattartikel och efterföljande intervju i Dagens Industri nyligen klagade över det tillfälligt höga elpriset och dess konsekvenser, blev det snabbt ett slagträ i den politiska debatten.

Stor egen produktion

Men det Henrik Sjölund och hans tillskyndare aldrig sade: Holmen har stor egen produktion av vattenkrafts- och vindkraftsel och tjänade i fjol drygt 200 miljoner kronor på den.

– Men vi är ändå en nettokonsument av el, säger Sjölund.

Han håller delvis med om att han i debattartikeln hade kunnat vara mer öppen med att koncernen är en stor kraftproducent också.

– Absolut, men vi har inga synpunkter på snittpriset, det är topparna och att elsystemet inte klarar av att leverera som är det stora bekymret, och att det saknas energi i syd, som blivit extra tydligt när Ringhals stängt igen två reaktorer, säger Sjölund.

Han betonar också att Holmens elproduktion ligger i norra Sverige, där elpriset inte alls stigit lika mycket som i söder där pappersbruken ligger, så koncernen får inte lika mycket betalt på gungorna, vad man förlorar på karusellerna. Holmen har bland annat därför en process i gång för att bygga mer vindkraft närmare de egna fabrikerna i Östergötland.

Ingen synpunkt på kärnkraft

Sjölund konstaterar att det politiska efterspelet till hans debattartikel, som inte egentligen handlade om kärnkraftens vara eller icke vara, ändå mest kom att handla om just kärnkraft.

– Helt plötsligt handlade det bara om kärnkraft. Men det är en annan fråga, säger Sjölund.

TT: Så det är inte det (mer kärnkraft) som du är ute efter?

– Jag har ingen synpunkt på det. Vi måste ha en fungerande marknad, ett elnät som fungerar och som går i samklang med framtida elanvändning. Vi har brister redan i dag och det kommer att bli värre.

Han tycker kärnkraftsdebatten är snedvriden, huruvida vi ska mer eller inte:

– Ingen har en aning om hur mycket det skulle kosta att bygga kärnkraft i dag. Det blir en konstig diskussion. Det är en fri marknad med privat kapital, avslutar han.

När Vattenfall och delägaren Uniper beslutade att stänga två reaktorer vid Ringhals kärnkraftsverk angavs dålig lönsamhet som skäl.

Följ ämnen i artikeln