Coronaeffekten: Snart är Sverige helt kontantfritt

Anna Kinberg Batra om förändringen – och Björn Erikssons oro

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Knappt tio procent av svenskarna använder kontanter i dag.

Utvecklingen går snabbt och Sverige kan bli det första kontantlösa landet i världen.

Det var länge sedan cash var king. För tio år sedan använde knappt hälften, 40 procent, av svenskarna kontanter. Nu under coronapandemin har kontantanvändningen minskat dramatiskt.

Fler handlar på nätet, även äldre som isolerat sig och som tidigare inte gjort det, har lärt sig. Enligt Klarna ligger den största ökningen i gruppen 66 år och uppåt, detta enligt gårdagens avsnitt av SVT:s ”Ekonomibyrån”. Men Swish ökar också i de äldre åldersgrupperna.

För fem år sedan satte Niklas Arvidsson, forskare och docent vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, ett slutdatum för kontantanvändningen i Sverige: 24 mars 2023. Då ska Sverige vara helt kontantfritt, enligt hans beräkningar.

Nu hänger det datumet lite i luften.

– I början av pandemin gick kontantmängden i samhället upp lite grann. Men när man pratar med handlare så användes de inte i butikerna för köp. Snarare lagrade folk dem hemma, man bunkrade. Men sen har vi sett att det går ner, säger han i programmet.

På många ställen går det nu bra att bara ”blippa” när man betalar.

Leder utredningen

Tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, som fått i uppdrag att utreda om Sverige ska bli först i världen utan kontanter, menar att rekommendationerna under början av pandemin spelat roll, den att vi alla skulle hålla distans.

– Man ska hålla sig undan närkontakter med andra människor och då kom den här aspekten. Det talar för, och har också ökat användningen av kontaktlösa betalningar. Både Swish och bank-id i mobilen har gjort att det funkar lätt för många, det har satt standard och ändrat beteenden på bred front.

Frågan om integriteten när vi inte längre betalar med kontanter är viktig. Allt vi betalar digitalt kan spåras.

Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson säger:

– Jag ser tre problem. Ett: Det är uppenbart, det är integriteten. Storebror vet allt du gör. Två: Du har en krishantering i detta. De här systemen går att slå ut. Och vad gör man när man viftar med sitt plastkort och det inte fungerar? Och det tredje är diskriminering helt enkelt, det vill säga att vissa grupper ställs vid sidan av samhället.

Tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra har fått i uppdrag att utreda om Sverige ska bli världens första kontantlösa land.

Finns alternativ

Ett alternativ till kontanter och bankernas betalkort kan vara en e-krona.

– Det har Riksbanken redan börjat titta på och diskutera med andra länder. Just det här att kunna vara anonym när man betalar är ganska viktigt att skilja på, identitet och övervakning å ena sidan och betalningar å den andra. Men jag tror aldrig att lösningen är att vrida tillbaka klockan eller stoppa digitaliseringen, det finns alltid motstånd i varje samhällsförändring, säger Anna Kinberg Batra i programmet.

Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef, presenterade planer på en e-krona redan 2016.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu