Maria, 44, riskerar livet om hon går till jobbet

Publicerad 2020-05-07

Barnsjuksköterskan Maria, 44, tillhör en riskgrupp och läkare har avrått henne från att arbeta.

Men Försäkringskassan godtar inte sjukskrivningen.

– Jag riskerar att bli allvarligt sjuk om jag är på min arbetsplats, säger hon.

Maria arbetar på en barnavårdscentral. Hennes arbete går ut på att mäta, väga och vaccinera de minsta. Ett jobb hon nu inte kan genomföra utan att riskera att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Den diagnos hon har kan påverka lungorna och läkare har avrått henne från att arbeta. Hon har sjukskrivits för tillståndet men sjukskrivningen godtas inte av Försäkringskassan.

– Man kan inte sjukskriva förebyggande, säger de. Det är konstigt att det bara pratas om 70-plussare som riskgrupp, medan vi som är mitt i livet och jobbar i vården glöms bort. Vi hamnar i en knivig situation, säger hon.

”Det blir ensamt”

Nu arbetar Maria bara en dag i veckan. Då startar dagen med att hon kommer in till vårdcentralen före kollegorna. Sedan sitter hon isolerad på sitt kontor och sköter det administrativa.

– Det är klart att det blir ensamt. Vi som sitter i vården har svårt att jobba hemifrån eftersom syftet är att arbeta direkt med människan.

I dag jobbar Maria 20 procent och är sjukskriven på 25 procent för stress. Rent ekonomiskt handlar det om ett inkomsttapp på omkring 50 procent.

– Det är psykiskt påfrestande, man är orolig för sin hälsa och för det ekonomiska. Hur ska man klara det? Det är både att man inte kan vara på arbetet och att man inte får något ekonomiskt stöd.

Barnsjuksköterskan Maria.

Det är ingen som vet hur länge coronaviruset kommer påverka samhället. För Maria innebär situationen redan att hon tvingats ta från sina besparingar.

En potentiell räddning ser hon i det krispaket regeringen förbereder för riskgrupperna. Men vilka som kommer att ingå i lagförslaget om smittsskyddspeng är ännu oklart.

– Om jag inte ingår där blir det väldigt svårt ekonomiskt, säger Maria.

Så funkar systemet

För att få vanlig sjukpenning krävs att man har en sjukdom som sätter ned arbetsförmågan. Sjukpenning får alltså den som inte kan jobba på grund av sin sjukdom. Men de som bara riskerar sjukdom omfattas inte.

– Som dagens regelverk ser ut omfattas inte de som tillhör en riskgrupp och som stannar hemma för att inte bli smittade. Alltså människor som egentligen kan arbeta, dock inte hemifrån, men som skulle riskera en allvarlig sjukdomsutveckling om de blir smittade, säger Terese Östlin, nationell samordnare på Försäkringskassan.

Förebyggande sjukpenning kan man däremot få om man genomgår en medicinsk rehabilitering eller behandling, som ska förkorta sjukdomstiden.

För att få såkallad smittbärarpenning i dagsläget krävs att man är smittad eller att det finns risk för att man är smittad av en allmänfarlig sjukdom.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu