Allt du behöver veta om Amazons intåg i Sverige

Uppdaterad 2021-03-03 | Publicerad 2020-08-21

Nätjätten är på väg att etablera sig i Sverige.

Men vad erbjuder Amazon, varför vill företaget etablera sig just här – och vad handlar den massiva kritiken om?

Vi reder ut allt du behöver veta om den internationella giganten.

Amazons hemsida hittar man allt från elektronik, kläder, och möbler till tvättmedel, tortillatäcken och självlysande ätpinnar.

Det enorma utbudet kommer att leda till att svenska konsumenter kan ses som vinnare när Amazon nu gör sitt intåg i Sverige, enligt Johan Anselmsson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet.

– Svenskar kommer att kunna handla enklare, billigare och med bättre service, säger han.

Men företaget har även fått massiv kritik från flera håll. Här är allt du behöver veta för att hänga med i diskussionerna kring jätteföretaget.

Vem grundade Amazon?

Amazon grundades 1994 av den amerikanska entreprenören Jeff Bezos som numera är den rikaste människan på planeten. Han uppges vara god för 193 miljarder dollar. Det motsvarar närmare 1 700 miljarder kronor.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges samlade skatteintäkter för 2019 var 2 100 miljarder kronor.

Läs hela historien om Bezos framgångar här.

Jeff Bezos var framgångsrik på Wall Street när han såg möjligheterna med handel på nätet. Nu är han världens rikaste person.

Hur stora är Amazon?

Techjätten är världens största detaljhandelsföretag på internet och fraktar över 140 miljoner produkter världen över. De har närmare 800 000 anställda.

Redan 1998 etablerade sig Amazon i Tyskland och där har nätjätten sedan dess fått starkt fäste. I dag står det amerikanska bolaget för nästan 40 procent av tyskarnas näthandel.

2018 stod Amazon för 49 procent av all e-handel i USA och 5 procent av all detaljhandel. Den enskilt största produktgruppen är hemelektronik.

Varför vill Amazon etablera sig just här?

Att det internationella företaget ska etablera sig i Sverige – både med ett jättelager och en svensk sajt – har flera orsaker.

– Det har gjorts utredningar av bland annat EU-kommissionen där Sverige är rankat som det land som har bäst förutsättningar för e-handel, säger marknadsföringsprofessorn Johan Anselmsson.

– Vi är ett intressant land som har mycket egenproduktion. Vi är framgångsrika inom både mode, design och arkitektur. Det finns mycket kompetens här och många företag har ju också valt att förlägga servrar och annat här, säger Anders Parment, ekonomidoktor vid Stockholms universitet.

Det amerikanska bolaget skriver själva så här i ett pressmeddelande:

”Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu”.

Läs mer om nätjättens plan för Sverige här.

Johan Anselmsson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet.

Var kommer jättelagret att ligga?

I början av augusti bekräftades det att det 15 000 kvadratmeter stora lagret kommer att ligga i Eskilstuna.

– Vi har över 14 procents arbetslöshet så jag kan inte se annat än positivt på det här, sa kommunpolitikern Jimmy Jansson (S) då till Aftonbladet.

Logistikföretaget Kuehne Nagel började sin inflytt i det aktuella lagret för några månader sedan. Enligt företagets Sverigechef Helgi Ingólfsson har de valt just Eskilstuna eftersom det ligger ”idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm”.

Vad är Amazon prime?

Amazon Prime är ett medlemskap som säger sig ge kunderna en bättre shoppingupplevelse. Mot en månadsavgift får man vissa fördelar jämfört med om man handlar på vanligt vis, så som kostnadsfri leverans.

Amazon Prime video fungerar ungefär som Netflix, det är en streamingsajt där man får man tillgång till tusentals filmer och tv-serier.

Båda dessa tjänster finns redan tillgängliga för svenska kunder.

Vad är kritiken mot Amazon i Sverige?

Lanseringen av Amazon har lett till kritik från flera håll – både från politiker, miljöaktivister och småförtagare. Här är några av de kritiserade punkterna:

1. Lanseringen leder inte till så många jobb. Amazon och andra techjättars etableringar i Sverige skulle leda till tiotusentals jobb. Men Aftonbladet har i flera artiklar kunnat visa hur förhoppningarna om jobb inte infriats.

I en av få granskningar av effekterna av serverhallar slår experter fast att etableringarna knappt ger några jobb i samhällen där de byggs. I snitt handlar det om 30-50 fasta tjänster på varje hall, i ovanliga fall upp till 200.

2. Kostar skattebetalarna hundratals miljoner kronor. När amerikanska experter som Aftonbladet pratat med får höra om Sveriges förhoppningar på serverhallsindustrin brister de ut i skratt.

– Orsaken till att företagen etablerar sig på en plats är för att få skattelättnader och ekonomiska bidrag, säger Kasia Tarczynska som skrivit rapporten “Money lost to the cloud”.

3. Företag kommer tvingas i konkurs. Amazon kan med bland annat sina storskaliga inköp pressa priserna rejält. Detta kan leda till att många mindre företag som inte kan konkurrera med priserna tvingas i konkurs.

– Bara stora och attraktiva varumärken klarar av att stå emot sådana här jättar, säger professor Johan Anselmsson vid Lunds universitet.

4. Folk tvingas bort från sina hem. Aftonbladet har bland annat pratat med Jan-Åke Hjelm, 65, som köptes ut från sitt livsverk för att göra plats för serverhallen i Eskilstuna.

– Vi hade inget annat val, säger han.