Hundratusentals i Sverige får sänkt skatt

Publicerad 2019-09-04

Omkring 800 000 människor i norra och västra Sverige får sänkt skatt nästa år.

Skattesänkningen ingår i budgeten som presenteras senare i september.

För den enskilde handlar det om 1 600 kronor mer i plånboken varje år.

Skattesänkningen är ursprungligen ett förslag från Centerpartiet och riktar sig till personer som bor i norra och västra delarna av Sverige, det som kallas stödområde A och B.

Centerledaren presenterade förslaget i Almedalen i somras, syftet är att utjämna skatteskillnaderna mellan stad och landsbygd. Nu har regeringspartierna, C och L enats om förslaget i budgetförhandlingarna.

”Centerpartiet är garanten för att hela landet ska få likvärdiga och rättvisa villkor.” skriver Annie Lööf på Facebook.

”Ett första steg”

Från början vill C sänka skatten med 310 kronor. I förhandlingarna med regeringen och L har det beloppet minskat till hälften, för den enskilde innebär en skattesänkning på som mest 137 kronor per månad, rapporterar SVT.

Flera kommuner med större städer får inte ta del med skattesänkningarna. Enligt SVT handlar det om Borlänge, Falun, Sundsvall och Umeå.

Reformen innebär att statens skatteintäkter minskar med 1,35 miljarder kronor per år. Finansminister Magdalena Andersson (S), säger i en skriftlig kommentar till TT att det hela är en del av den gröna skatteväxlingen. Reduktionen finansieras bland annat genom höjd kemikalieskatt.

Centerledaren säger till SVT att glesbygden har en mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige, samtidigt som de som invånarna får sämre service tillbaka.

– Det här är ju ett första steg. Ett steg som innebär att vi sänker skatten för människor med vanliga inkomster, säger Lööf.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu