Höga elpriser igen – kan stiga mer

Ukrainakriget pressar upp priserna: ”Kan få det tufft”

Publicerad 2022-03-08

Elpriset är uppe på decembernivåer.

Skulle rysk gas sluta importeras till väst kan det snart bli tal om rekordnivåer.

– Hushållen skulle få det mycket tufft, säger sparekonomen Frida Bratt.

Under tisdagsmorgonen nådde elpriset under vissa timmar väldigt höga nivåer. I södra Sverige kostade till exempel en kilowattimme (kWh) omkring 7,3 kronor. Med moms, elskatt och elbolagens påslag på upp emot 10 öre per kWh innebar det ett pris på nästan 10 kronor/kWh.

De flesta konsumenter betalar dock inte timpris utan har antingen ett bundet pris eller har ett rörligt avtal och betalar snittpriset för el utslaget per månad.

Snittpriset under måndagen var i de två norra prisområdena 24,2 öre, i södra Mellansverige 2,25 kronor och i södra Sverige 2,9 kronor, enligt siffror från elbörsen Nordpool.

Kraftig skillnad mot 2021

Tisdagspriserna är på en hög nivå om man kollar på genomsnittspriserna för de gångna månaderna och ligger på ungefär samma nivåer som de gjorde under slutet av förra året.

För ett år sedan, 8 mars 2021, kostade elen i norr ungefär samma som idag. I landets två norra elområden fick konsumenterna betala 28,5 öre/kWh. I de två södra delarna låg priset på omkring 60 öre. För de sydliga elkonsumenterna innebär det en årlig prisökning på 275 procent för södra Mellansverige och 383,3 procent för södra Sverige.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Därför stiger elpriserna

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att de höga priserna nu beror på Rysslands invasion av Ukraina.

– Ryssland är en väldigt viktig spelare på olje- och gasmarknaden. När de priserna stiger så påverkar det också elmarknaden eftersom hushåll på den europeiska kontintenten värmer upp sina hus med just gas. Elmarknaden är också så sammankopplad i Europa att det också blir dyrare i Sverige.

Hur tror du det blir framåt?

– Det är svårt att sia om. Vi har redan en energikris där Europa gjort sig beroende av rysk gas. Om Ryssland skulle stänga av sin gasledning Nordstream 1 skulle det bli en hård smäll mot hushåll och företag. Hushållen får ännu dyrare uppvärmning och företagen måste kompensera genom högre priser på till exempel mat, säger Frida Bratt.

Gasledningen Nordstream 1 lades ut med början 2010.  Arkivbild.

Varnat för att stoppa leveranser

Rysslands vice premiärminister, Alexander Novak, har sagt att landet kan komma att stoppa gasleveranserna till Europa på grund av sanktionerna. Men även för Ryssland är exporten viktig då den ger stora intäkter, så än så länge fortsätter exporten.

– Vi har inte tagit något sådant beslut än. Ingen skulle tjänas på det. Men europeiska politiker med sin uttalanden och anklagelser mot Ryssland puttar oss mot det, säger Novak enligt Financial Times.

Vladimit Putin och Alexander Novak. Arkivbild.

I USA ryktas det om att ett importstopp mot rysk gas och olja kan vara på väg och att man kan tänka sig att införa en sådan sanktion även utan att de europeiska länderna följer med, enligt Reuters.

– Det skulle absolut innebära en prispress uppåt för gaspriset och de europeiska elpriserna, säger Frida Bratt.

Hon tror att en generell prispress som ett högre gaspris skulle innebär skulle få stora konsekvenser i Europa.

– Vi i Sverige har kanske lite större utrymme att betala något mer för maten än vad vid gör, generellt sett. I andra delar av Europa är det en helt annan situation. Hushållen skulle få det mycket tufft. En liten tröst i sammanhanget är att vi går mot varmare tider, vilket bör minska förbrukningen för de flesta.

Tyskland är den största köparen av rysk gas och vill inte införa något stopp på fossila inköp från landet. I övrigt är Europa splittrat men kan tänka sig att diskutera frågan tillsammans med USA, rapporterar brittiska The Guardian.

Vid lunchtid kom siffrorna för onsdagens elpriser. Liknande priser som under tisdagen väntas, med något lägre medelpris.

Elpriserna är nära de nivåer som syntes under rekordmånaden december 2021.

Följ ämnen i artikeln