Volvo Cars börsdebuterar – småsparare flockas

Experten: Enormt intresse

Av: 

Gustaf Larsson

Erik Melin

Volvo Cars

Volvo Cars är tillbaka på börsen.

Direkt vid öppning steg aktien kraftigt med nära 10 procent och vid lunchtid hade kursen stigit med över 20 procent.

– Intresset har varit oerhört stort, säger Nordnets Frida Bratt.

På fredagen äger den näst största börsdebuten någonsin i Sverige rum.

Volvo Cars gör nu comeback på den öppna handeln, fast med kinesiska ägare i jätten Geely.

Efter några minuters handel hade aktien rusat omkring 10 procent. Vid lunchtid hade kursen gått upp till 66 per aktie, jämfört med teckningskursen 53.

– Det var väntat sett till det massiva intresset. Aktien blev kraftigt övertecknad inför noteringen så det är inte konstigt att den studsade upp såhär, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Han pekar också på att varumärket Volvo är oerhört starkt i Sverige.

– Det är ju en del av den svenska folksjälen och jag tror många också önskar att det ska gå bra för Volvo. Framåt blir det en utmaning med komponentbrist och omställning till elbilar, men just nu var det väntat med en studs upp, säger Nicklas Andersson.

”Mån om en bra start”

Intresset bland småsparare har varit enormt, och har spåtts bli en ny så kallas folkaktien.

I sitt jobb på Nordnet har sparekonomen Frida Bratt märkt av rusningen. Särskilt sedan teckningskursen fastställdes till 53 kronor tidigare i veckan.

– Volvo Cars lyssnade uppenbarligen på marknadens syn på de risker som ändå finns kring aktien, och därför satte man priset lägst i intervallet. Jag tror man är mån om att aktien ska få en bra start på börsen, och för det finns förutsättningarna.

Volvo Cars börsdebuterade på fredagen.

”Med marginal den största”

Under torsdagen kom det uppgifter om att 240 000 personer på förhand visat intresse för aktien. Exakt hur många som vänt sig till Nordnet för att anmäla intresse vill Bratt inte uppge.

– Utan att gå in på exakt antal kan jag säga att intresset varit otroligt stort. Det är med marginal den största IPO som Nordnet distribuerat, och Nordnets back office-team har verkligen jobbar stenhårt hela natten, det är det största antal sparare vi sett som deltagit i en börsintroduktion.

Varför är intresset så stort?

– För att Volvo Cars har ett starkt varumärke som många svenskar har en stark och långvarig relation till. Det är ett tydligt mönster att sparare gärna köper aktier i bolag vars produkter man tycker om. Men det är inte bara eventuell nostalgi tror jag, utan många verkar helt enkelt vilja investera i ett personbilsbolag som befinner sig mitt i omställningen mot elektrifiering.

Vad ska småspararen tänka på när det kommer till risker?

– Man ska tänka på att Volvo har extremt höga ambitioner i omställningen mot elektrifiering, och där måste man försöka skapa sig en bild av om man tror att Volvo lever upp till det.

Förhandsintresset för Volvo-aktien har varit enormt, enligt Frida Bratt.

”Marknaden kommer ha örnkoll”

Volvo Cars är dessutom ett annat företag i dag än för 10-20 år sedan. Det måste man ha med sig i bakhuvudet, understryker Bratt.

– Marknaden lär ha örnkoll och vilja ha bekräftelse på att Volvo Cars hela tiden går åt rätt håll. Storägaren Geely kvarstår, och det har blivit tydligt att investeringar i Kina generellt är förknippade med en politisk risk numera.

Totalt kommer det att nyemitteras aktier för ungefär 20 miljarder kronor.

ANNONS

inkClub | Mer än bläck och toner - köp allt du behöver till hem och kontor!

Extern länk från inkClub SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Volvo Cars

LÄS VIDARE

Volvo Cars-aktien – så ska du tänka

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo Cars

Börsnoteringar

Stockholmsbörsen