35 000 jobb kan försvinna från handeln

TT

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-31

Pandemin har accelererat skiftet från butikshandel till köp på nätet, eller e-handel. På sikt kan utvecklingen innebära uppemot 35 000 färre anställda till 2030, enligt en ny prognos från Svensk Handel.

Trots att tillväxten inom e-handeln och partihandeln innebär fler jobb i de delarna så är bedömningen att det inte täcker upp tappet i den fysiska handeln i butik de kommande åren.

Försiktiga scenarier

Enligt Svensk Handel kan uppemot 35 000 arbetstillfällen försvinna till 2030, i det värsta scenariot. I ett försiktigare scenario bedöms tappet bli 8 000 arbetstillfällen. Det innebär en minskning med mellan 2 till 7 procent av antalet anställda i branschen jämfört med i dag. Även i det värsta scenariot räknar man med ett lägre tillväxttakt i e-handeln än före pandemin.

– Här ger vi ett intervall var det hamnar med ganska försiktiga antaganden i båda fallen, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Det ser mörkt ut för handeln i butik framöver och många jobb kan försvinna nr e-handeln ökar, enligt Svensk Handels framtidsprognos. Arkivbild.

Den bransch som har de största utmaningarna framåt är sällanköpsvaruhandeln, med försäljning av exempelvis kläder, sportartiklar och hemelektronik. År 2030 beräknas 41-52 procent av omsättningen i sällanköpshandeln ske på nätet.

– Pandemin har gjort att e-handeln hoppat två, tre år framåt i tiden och har flyttat fram strukturomvandlingen, säger Johan Davidson.

Men Svensk Handel gör bedömningen att den ovanligt höga tillväxttakten under 2020 kommer att bromsa in.

Det faktum att e-handelsjättar som Amazon och Zalando etablerat lagerverksamhet i Sverige har haft en dämpande effekt på utvecklingen, det ger jobb här. Ändå väntas mellan 10 000 och 14 000 arbetstillfällen försvinna utomlands.

– Det är sällanköpshandeln som har den stora utmaningen när e-handeln växer och det finns möjlighet för alla konsumenter att handla från utlandet, säger Johan Davidson.

Sällanköpshandeln pressad

Möjligheter att enkelt jämföra priser från e-handlare över hela världen bidrar också till pressen på särskilt den fysiska handeln.

Inom sällanköpshandeln är prognosen 6 000 till 10 000 färre butiker till 2030 och mellan 29 000 och 54 000 färre anställda.

För dagligvaruhandeln är utvecklingen inte lika dramatiskt. Där spår man något färre butiker men något fler anställda. Det beror på den e-handeln är förhållandevis personalintensiv, enligt Svensk Handels chefsekonom.

– Det kommer att vara marginellt färre butiker i dagligvaruhandeln och antalet anställda ökar lite grann, med mellan 2 000 och 4 000, säger Johan Davidson.

All tillväxt i dagligvaruhandeln väntas framöver ske inom e-handeln och e-handelsandelen bedöms öka från dagens 4 procent till mellan 12 och 18 procent år 2030.

– Vi ser en automatisering även i dagligvaruhandeln men mycket kommer att fortsätta att plockas i butiker för upphämtning och i dagligvaruhandeln står butikshandeln fortsatt för en stor del, säger Johan Davidson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu