LKAB och Kiruna kommun förhandlar igen

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-06-06

Översiktsbild på Kiruna innan stadsomvandlingen är genomförd. Arkivbild.

Konflikten har pågått under lång tid, men nu har statliga LKAB och Kiruna kommun återigen satt sig vid förhandlingsbordet för att diskutera stadsomvandlingen i Kiruna.

Bakgrunden till samtalen är flytten av delar av Kiruna som behövs för att kunna fortsätta gruvbrytningen under samhället. Ett bråk om en detaljplan gjorde att LKAB varnade för produktionsstopp och uppsägningar, om inte kommunen fattade ett beslut inom kort.

I pressmeddelandet som publicerades i samband med att förhandlingarna återupptagits säger LKAB:s vd och koncernchef, Jan Moström, att han ser samtalen som en nystart.

"Vi har en gemensam inriktning att inte blanda kommunal myndighetsutövning med vår gemensamma ambition att utveckla ett attraktivt samhälle”.

Orolig för attraktiviteten

Från kommunens sida har man varit orolig att folk ska flytta från kommunen i samband med stadsflytten, en fråga som nu tycks ha fått en lösning:

"Vi har tillsammans med LKAB nått en samsyn kring många mycket viktiga frågor för att skapa en större trygghet och helhetssyn i stadsomvandlingen. Tillsammans med LKAB ska vi bygga upp ett ännu mer attraktivt Kiruna, där människor vill bygga sin framtid och dit folk vill flytta" säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) i pressmeddelandet.

Den 15 juni hålls ett extrainsatt styrelsemöte i kommunen för att godkänna den omdebatterade deltaljplanen.

Lågvarv

Produktionen i gruvan ligger sedan mitten av maj på en lägre nivå än normalt. Då inträffade ett kraftigt skalv med rekordmagnituden 4,1, det kraftigaste gruvskalvet hittills i Sverige. Ingen människa skadades men gruvgångar och infrastruktur så långt som tusen meter ner under jord drabbades och fick följden blev att arbetet i gruvan stannade upp. Enligt Sveriges Radio ligger produktionen på en tredjedel av det normala.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln