Ångest och stress präglar generation Z

Corona, klimatet och ekonomin: kriserna oroar de unga

Uppdaterad 2020-06-15 | Publicerad 2020-06-14

Klimatkaos, pandemi och en ekonomisk kris som lämnat finansvärlden i ruiner.

Dagens ungdom, eller generation Z som forskarna kallar dem, präglas redan av ångest och stress.

– Sedan snurrar ”jorden går under” i huvudet hela tiden, det gör inte saken bättre, säger Rikard Molander, matematiker på Kairos future.

Som ung är det vanligt att känna oro och stress. Men för dagens unga är det snarare en regel än ett undantag.

– Det som sticker ut för den här generationen är ångesten, säger Rikard Molander, matematiker på analysföretaget Kairos future.

De arbetar med generationsforskning och har samlat data sedan 50-talet, framförallt inriktat på vilka värderingar respektive generation har.

I generation Z, de som är födda mellan 1995 och 2005, upplever runt 70 procent ångest nu när de är mellan 14 och 24 år.

I generation X, födda mellan 1965 och 1985, sa endast 26 procent att de hade ångest när de var i samma ålder.

Rikard Molander.

De nya 20-talisterna

Det som ger generation Z mer ångest är främst en ökad press i skolan, uppger de själva. Enkätdata visar att många är rädda för att misslyckas, och oroar sig för framtiden.

– Sedan snurrar “jorden går under, jorden går under” i huvudet hela tiden, vilket inte gör det bättre, säger Rikard Molander.

Han tror att generation Z kommer att påminna om 20-talisterna, de som växte upp i en värld där kungahusen hade fallit efter första världskriget och andra världskriget kom lagom till att de fyllde 20 år. Detta ledde till nya ideal: fred och demokrati.

– 20-talisterna föll i glappet mellan två världsbilder där generationen tidigare sa ”kungen är bäst” och generationen efter sa ”demokrati är bäst”, och de står mitt emellan.

Rikard jämför detta med situationen för generation Z.

– Om man frågar 80-talister vem som styr världen kommer de att svara ”USA:s president”. Det säger inte generation Z. Vad som är framför dem är ovisst.

Drömmer realistiska drömmar

Naturligtvis finns det stora skillnader mellan dem som föddes runt 1920 och årskullarna kring millennieskiftet. Men det finns vissa egenskaper som generation Z nästan kopierat från sina föregångare, enligt Molander.

– Sparande trendar som aldrig förr i den här generationen. De vill också ha en utbildning som ger dem ett tryggt jobb snarare än ett häftigt.

– De är trygghetsnarkomaner. 20-talisterna var generationen som sparar alla plastpåsar, och man kan se lite av de tendenserna hos generation Z också.

Är det här generationen som slutar att vara drömmare?

– Inte riktigt. Milleniegenerationen var drömmare och växte upp med en bild av att man kan bli vad man vill. Generation Z tror att man kan bli vad man vill, om man jobbar hårt och gör på rätt sätt.

 

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu